تاس کباب خوشمزه و مجلسی با گوشت گوسفند
مواد لازم برای ۸ نفر
گوشت قلوهگاه یا گردن گوسفندی: ۵۰۰ گرم
دنبه گوسفندی خرد شده: ۲۰۰ گرم
پیاز: ۳ عدد متوسط
سیب زمینی متوسط: ۴ عدد
گوجه فرنگی: ۴ عدد متوسط
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
آلو خورشتی: ۱۰ عدد
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه کاری: به مقدار لازم
آب جوشیده گرم: ۲ لیوان فرانسوی
طرز تهیه
برای درست کردن تاس کباب خوشمزه و مجلسی ابتدا باید دنبهها را کف قابلمه در یک ردیف بچینید. ۱ عدد پیاز را خرد کنید و روی دنبهها بچینید. نمک، فلفل، ادویه کاری و زردچوبه را هم روی آنها بپاشید و در ردیف بعدی یک لایه گوشت و پیاز و ادویه و فلفل را به همین ترتیب بچینید.
در ردیف آخر گوجه فرنگی و سیب زمینی را هم به صورتی ردیفی بچینید و روی آن هم فلفل و زردچوبه و نمک بپاشید. آلو خورشتیها را روی مواد بچینید. رب گوجه فرنگی را به مقداری آب مثل یک سس درست کنید و روی مواد بریزید. ۲ لیوان آب را روی مواد بریزید، درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تاس کباب روی شعله ملایم گاز به مدت ۲ الی سه ساعت خوب بپزد و جا بیفتد. تاس کباب باید کم آب و غلیظ باشد.
تاس کباب خوشمزه و مجلسی با مرغ
مواد لازم برای ۶ نفر
مرغ: ۶۰۰ گرم
سیب زمینی: ۴ عدد متوسط
بادمجان: ۲ عدد
پیاز: ۱ عدد درشت
هویج: ۱ عدد
آلو خورشتی یا آلو بخارا: ۱۰ عدد (آلو بخارا کمی طعم شیرین به غذا میدهد به همین دلیل اگر آلو بخارا استفاده میکنید ۵ عدد کافی است)
نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه کاری: به مقدار لازم
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
گوجه فرنگی: ۳ عدد متوسط
آب جوشیده گرم: ۱ لیوان فرانسوی
طرز تهیه
برای درست کردن تاس کباب مرغ مجلسی و خوشمزه ابتدا باید مرغها را جداگانه کمی در روغن همراه با مقداری نمک و زردچوبه تفت دهید. حین تفت دادن مرغها دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را هم به آنها اضافه کنید و روی شعله ملایم گاز تفت دهید تا طعم خامی رب گرفته شود.
در این فاصله سیب زمینی، هویج، گوجه فرنگی و پیازها را به صورت حلقهای برش بزنید. در یک قابلمه مرغهای تفت داده شده را در کف بچینید و سپس پیاز، سیب زمینی، هویج، بادمجان، گوجه فرنگیها و آلو خورشتی را هم روی مرغها بچینید. روی آنها نمک، فلفل زردچوبه و ادویه کاری بپاشید و یک لیوان آب اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تاس کباب روی شعله ملایم گاز خوب بپزد و جا بیفتد.
*در گذشته تاس کباب را در دیگهای بزرگ مسی که خیلی هم سنگین بودند بار میگذاشتند که به «تاس» معروف بودند به همین خاطر به این غذا تاس کباب میگویند. شما هم میتوانید تاس کباب را در قابلمه مسی بار بگذارید.
*تبریزیها برای درست کردن تاس کباب با گوشت گوسفندی به آن هویج، آلو خورشتی و کمی زعفران سابیده شده اضافه میکنند.
*ادویه مخصوص تبریزیها برای تاس کباب مجلسی و خوشمزه شامل ترکیبی از این ادویههاست:
زردچوبه ۲ قاشق غذاخوری
پودر زیره سبز ۳ قاشق چایخوری
دارچین ۱.۵ قاشق چایخوری
برگ بوی پودر شده ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه ۱ قاشق چایخوری
پودر چیلی ۱ قاشق چایخوری
پودر پاپریکا ۱ قاشق چایخوری
پودر تخم گشنیز ۱ قاشق چایخوری
پودر هل ۳/۴ قاشق چایخوری
پودر جوز هندی ۱/۴ قاشق چایخوری
پودر زنجبیل ۱ قاشق چایخوری
پودر سیر ۱ قاشق چایخوری
تمام این ادویهها را با هم ترکیب کنید و در یک ظرف درب دار نگهداری کنید تا عطر و بوی خود را حفظ کنند. برای درست کردن تاس کباب هر بار به توجه به نوع ذائقه خود مقداری ادویه به آن اضافه کنید.
*از آنجایی که این غذا کاملا بدون روغن درست میشود یک غذای رژیمی و بسیار سالم محسوب میشود. حتی برای تفت دادن مرغها میتوانید از یک قاشق مرباخوری روغن استفاده کنید یا اصلا بدون روغن و تفت و به صورت خام آنها را کف قابلمه بچینید.
در بسیاری از مناطق ایران «به» یکی از اجزای اصلی تاس کباب است. در این صورت برای یک تاس کباب ۸ نفره یک عدد به درشت کافی است.
*اراکیها برای درست کردن تاس کباب از «به» استفاده میکنند. در گویش محلی استان مرکزی «تاس» به معنی کاسه است و تاس کباب یعنی کبابی که در کاسه ریخته میشود البته اینجا منظور از کباب همان تکههای گوشت است.
*اگر دوست دارید مواد تاس کباب کاملا از هم مجزا باشند و له نشوند در تاس کباب گوشت گوسفند یا گوساله بهتر است ابتدا گوشت و پیاز را کف قابلمه بچینید و با دو لیوان آب به مدت یک ساعت و نیم بپزید. زمانی که گوشت پخت (لازم نیست کاملا پخته و له شود چون یک ساعت دیگر قرار است روی حرارت باقی بماند) سایر مواد را روی گوشت بچینید و اگر آب لازم بود مقدار اضافه کنید و روی شعله ملایم گاز به پخت ادامه بدهید.
*تاس کباب یک غذای مقوی، رژیمی و بسیار سیر کننده است به همین دلیل یک وعده غذایی مناسب برای سحر و افطار ماه رمضان هم محسوب میشود.
*اصفهانیها برای درست کردن تاس کباب از گوشت گوسفندی و دنده استفاده میکنند.
*تاس کباب مشهدی هم معمولا بادمجان و به دارد و با گوشت گوسفندی است.
*اگر از گوشت گوساله برای درست کردن تاس کباب استفاده میکنید بهتر است از گوشت فیله گوساله استفاده کنید.
*تاس کباب کاشانی حتما باید بادمجان داشته باشد.
*تاس کباب کرمانشاهی در اغلب موارد با قسمت دنده گوشت (یعنی همان بخشی که به آن دنده کباب درست میکنند) طبخ میشود.
*بروجردیها به تاس کباب لوبیا چیتی اضافه میکنند و خرم آبادیها در تاس کباب لپه میریزند. حبوبات را از شب قبل خیس کنید، چند بار آب آنها را عوض کنید، در زودپز یا قابلمه بپزید و در اواسط پخت به تاس کباب اضافه کنید. میتوانید گوشت و حبوبات را در زودپز بپزید.
*از انواع گوشت بوقلمون، شترمرغ و حتی شتر برای طبخ تاس کباب میتوانید استفاده کنید.
*در گرجستان تاس کباب را با گوشت بره، گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، سبزیجات و سیر میپزند و در ظرفی سفالی به نام «چاناخی» سرو میکنند به همین دلیل تاس کباب گرجستانی به چاناخی مشهور است.
*مجارستانیها و اهالی شرق اروپا به تاس کباب «گولاش» میگویند.
*طرز تهیه تاس کباب فوری بدون گوشت هم به همین ترتیب است. در تاس کباب ساده هر چه دوست دارید از هویج و گوجه و بادمجان و پیاز تا کدو و قارچ را میتوانید اضافه کنید.