پیشمه ، پیشمه خوشمزه
پخت شیرینی “پیشمه” در بین ترکمن ها رواج دارد و از شیرینی های بسیار خوشمزه می باشد.
مواد لازم
شکر : ۳ پیمانه
روغن جامد : ۲ قاشق غذاخوری
تخم مرغ : ۳ عدد
شیر : یک و نیم پیمانه
ماست : یک و نیم پیمانه
بکینگ پودر : ۲ تا۳ قاشق غذاخوری
وانیل : یک چهارم قاشق غذاخوری
آرد : به میزان لازم (حدود۱۰ پیمانه)
طرز تهیه
در ظرفی روغن و شکر را خوب مخلوط کنید و با هم زن برقی خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند.
بعد تخم مرغ ها را اضافه کنید و هم بزنید و بعد بقیه مواد را به ترتیب ماست ، شیر و بکینگ پودر را اضافه کنید و کاملا هم بزنید.
در آخر آرد را با الک به تدریج به بقیه مواد اضافه کنید و با قاشق هم بزنید . وقتی خمیر سفت شد آن را با دست وزر دهید و آنقدر ریختن آرد را ادامه دهید تا خمیر به دست نچسبد. خمیر را در کاسه ای بریزید و روی آن را با پارچه بپوشانید و بگذارید ۲ تا ۳ ساعت استراحت کند.
بعد از استراحت کردن خمیر آن را به اندازه یک گردو کوچک بردارید و با وردنه آن را به ضخامت نیم سانت باز کنید و اگر دوست داشتید خمیر باز شده را قالب بزنید.
در قابلمه کوچک مقدار زیادی روغن بریزید و شیرینی ها را در روغن سرخ کنید تا قهوه ای کم رنگ شود.
سپس شیرینی های سرخ شده را روی حوله روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافه آن گرفته شود
نان سیر بندر ترکمنی ها
مواد لازم
۱ پیمانه آرد گندم
۱ لیوان آب
پیمانه روغن محلی آب شده
۱ بوته سیر
ق چ نمک
طرز تهیه
آرد را در ظرفی بریزد و با روغن و آب مخلوط کنید؛ تا جایی که آرد به دست نچسبد.
حالا سیر خرد شده را روی آن بریزد و با دست، خوب ورز دهید.
نمک را اضافه کنید و دوباره خمیرتان را ورز دهید.
خمیر را بگذارید سه ساعت در فضای آشپزخانه بماند.
بعد از سه ساعت، به اندازه یک پرتقال از خمیرتان بردارید و آن را با وردنه صاف کنید.
کف یک تابه صاف و نچسب کمی آرد و روغن بریزید و آن را روی حرارت بگذارید. حالا خمیرتان را روی آن بکشید و وقتی یک طرف آن طلایی شد، طرف دیگر را روی حرارت بگذارید.
نکته
ترکمن ها این نان را در تنور خانگی درست می کنند. اگر تنور ندارید، می توانید آن را در تابه های صاف هم درست کنید.
نان قاتلمه ترکمنی
مواد لازم
۵ کیلوگرم آرد
۵ عدد تخم مرغ
بیکینگ پودر ۲ قاشق غذا خوری
۵ کیلوگرم روغن
نمک به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا آرد را خمیر می کنند.(آب به مقدارلازم+آرد+بیکینگ پودر+نمک+تخم مرغ ها را حل کرده سپس به خمیر اضافه کنید درپایان خمیر را ۵دقیقه بگذارید)
خمیر آماده را به صورت قطعاتی که هر قطعه یک قرص نان بشود، تقسیم می کنند.
قطعات خمیر را به صورت ورقه های نازکی در می آورند.
خمیر های ورقه شده را که به شکل دایره ای کامل است، روی هم می چینند و در فاصله ورقه ها، روغن می مالند. تعداد این ورقه ها ی نازک خمیر، به ضخامت نهایی قاتلاما بستگی دارد و به اختیار بانوی خانه است.این خمیر دایره ای شکل ضخیم رابه صورت مستطیل های بزرگ بریده سپس باکشیدن خمیربادست این قطعات مستطیل خمیررا به صورت دایره وار روی هم میپیچند.
در این مرحله، خمیرهای چند لایه را در روغن داغ می پزند.
پس از آماده شدن قاتلاما، بلافاصله بر آن، شکر می پاشند تا شیرینی شکر در تمام لایه ها جذب شود.
نان سنتی ترکمن (قاورت مچلی چورک)
مواد لازم :
پیاز درشت ۲ عدد
نمک و فلفل و زدچوبه به میزان لازم
رب گوجه فرنگی یک قاشق سر پر
آرد گندم و آب برای تهیه خمیرنان
دمبه گوسفند برحسب میزانی که دوست دارید نان شما روغنی شود.
طرز تهیه :
ابتدا پیاز را رنده می کنیم سپس دمبه ها را در ظرف فلزی قرار داده و روی حرارت بسیار ملایم قرار میدهیم تا روغن آن خارج شود
سپس روغن اضافی را از مواد جدا کرده، آنچه باقی می ماند را در اصطلاح ترکمنی به آن جزغاله میگویند .
جزغاله ها را با پیاز و روب و فلفل و زردچوبه می کوبیم تا مواد یکدستی بدست آید.
خمیر نان را که از قبل آماده کرده ایم را با وردنه بازمیکنیم و مواد را روی آن پهن می کنیم سپس خمیر را لوله کرده و به صورت حلزونی شکل در می آوریم و اجازه می دهیم تا چند دقیقه در این حالت بماند .
بعد از این مرحله خمیر حلزونی شکل را به آرامی با دست پهن کرده و داخل تنوربا شعله ملایم قرارمی دهیم تا نان طلایی رنگ و خوشمزه ما آماده شود.