مارچوبه سوخاری
مواد لازم:
مارچوبه ۵۰۰ گرم
بادام آسیاب شده ۱۲۰ گرم
پنیر پارمزان رنده شده ۷۰ گزم
پودر سیر ۱ قاشق غذاخوری
پونه خشک ۲ قاشق غذاخوری
نمک۱ قاشق چایخوری
فلفل۱ قاشق چایخوری
تخم مرغ زده شده ۲ عدد
طرز تهیه:
فر را با حرارت ۴۲۵ درجه فارنهایت یا ۲۲۰ درجه سانتیگراد از قبل گرم کنید. روی سینی فر یک کاغذ روغنی قرار دهید.
مارچوبه ها را به اندازه ۵ سانت از قسمت ته آن برش زده و کنار بگذارید. مارچوبه های تازه سرهای بسته و ساقه ای جوان دارند.
در یک کاسه، بادام خورد شده، نمک، فلفل، پودر سیر، پنیر رنده شده و پونه را ریخته و خوب مواد را با هم مخلوط کنید. تخم مرغ ها را در یک کاسه کم عمق دیگر، خوب بزنید.
مارچوبه ها را در تخم مرغ زده شده غلطانده و سپس در مخلوط آرد بادام و پنیر فرو کنید و روی کاغذ روغنی روی سینی فر بچینید. سینی را روی پنجره وسط فر به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قرار دهید تا مارچوبه ها خوب پخته و سرخ شوند. در نیمه پخت، سینی فر را بچرخانید تا حرارت به طور مساوی به همه مارچوبه ها برسد.
مارچوبه سوخاری را به همراه سس ماست و پیازکوهی سرو کنید.
خواص داروئی مارچوبه
از نظرطب قدیم ایران مارچوبه گرم و خشک است بنابراین آنهایی که سرد مزاج هستند باید آنرا با عسل بخورند و آنهایی که گرم مزاج هستند باید آنرا با سرکه بخورند .مارچوبه گیاهی است ادرار آور و دارای خواص زیادی است.
مارچوبه سرشار از منیزیم، نیاسین، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، سلنیوم، تیامین، روی، فیبر و ویتامینهای A، B، C و E می باشد.
این گیاه منبع بسیار خوبی از فولات است؛ ۱۰۰ گرم مارچوبه ی تازه حاوی دو گرم فیبر، ۷۵۶ میکروگرم ویتامین A، ۶/۵ میلی گرم ویتامین C و ۵۲ میکروگرم فولات است.
مارچوبه برای رفع خواب آلودگی صبحگاهی
محققان در یک پژوهش جدید دریافته اند که عصاره ی مارچوبه حاوی اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که می تواند حالت خواب آلودگی و کسالت را برطرف کند و از سلول های کبدی در برابر مواد سمی محافظت نماید.مارچوبه در عین حال خاصیت ضد سرطانی، ضد قارچی و ضد التهابی دارد و ادرار آور نیز می باشد.
شرح این پژوهش در مجله ساینس فود منتشر شده است.
مارچوبه و کاهش وزن
هر ۱۰۰ گرم مارچوبه فقط ۲۰ کیلو کالری انرژی دارد و بدین ترتیب یک جایگزین بسیار عالی برای میان وعده های پُرکالری است.مارچوبه باعث افزایش متابولیسم بدن شده و به عنوان یک چربی سوز، به لاغری شما کمک می کند.
مارچوبه، تقویت کننده ی قلب
«هوموسیستئین» یک اسیدآمینهی معروف است که باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عروقی میشود. تجمع این اسیدآمینه در خون به رگها آسیب میزند به خاطر اینکه باعث تشکیل پلاک آترواسکلروزی میشود. به همین دلیل لازم است که به هر ترتیبی از تشکیل این ترکیبات مضر جلوگیری کرد.مارچوبه به دلیل دارا بودن ترکیباتی مانند فولات و ویتامینهای گروه B میتواند از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کند چون میتواند میزان هموسیستئین خون را کنترل کند. افزودن این سبزی به غذاهایتان یعنی جذب بیشتر ویتامین E.
باید بدانید که این ویتامین نیز حاوی قدرت آنتیاکسیدانی بالایی بوده و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی لازم و ضروری است.
برای مراقبت از قلبتان در کنار غذا مارچوبه نیز میل کنید.فولات اساسا برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است و کمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله ی قلبی و بیماری های قلبی عروقی می شود.
برای تسکین و آرامش قلب می توانید از دم کرده ی مارچوبه استفاده کنید.
مارچوبه برای مقابله با یبوست
اگر مدتی است که دستگاه گوارشتان تنبل شده است و یبوست گرفتهاید میتوانید به مارچوبه اعتماد کنید. این سبزی یکی از منابع خوب فیبرهای غذایی است. مارچوبه حاوی فیبرهای محلول و غیر محلول در آب به نام «پکتین» و «موسیلاژ» و غیره میباشد که برای مقابله با یبوست بسیار مفیدند. به خاطر اینکه این فیبرها آب را به خود گرفته و دفع مواد زائد را از طریق رودهها آسان تر میکنند. در واقع این فیبرها و ترکیبات موجود در ساقهی مارچوبه تنبلی رودهها را از بین میبرند. اگر دچار یبوست هستید میتوانید با مصرف مارچوبه بدون ترس از آسیب رساندن به مخاط رودهها با یبوست مقابله کنید.سم زدایی بدن با مارچوبه
نسبت پتاسیم به سدیم موجود در مارچوبه ۲۷۰ به ۳ است. این میزان بالای پتاسیم به افزایش میزان ادرار کمک میکند. علاوه بر این مارچوبه حاوی ترکیبی به نام «آسپاراژین» است که خواص دیورتیک دارد یعنی حجم ادرار را بیشتر کرده و نیز به دفع سموم از کلیهها کمک میکند.مارچوبه به دلیل دارا بودن ترکیباتی مانند فولات و ویتامینهای گروه B میتواند از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کند چون میتواند میزان هموسیستئین خون را کنترل کند
مارچوبه برای مقابله با رسوب کلسترول
محققان مارچوبه را بین پانزده سبزی حاوی «گلوتاتیون» دستهبندی کردهاند. گلوتاتیون مولکولی است که به دفع کلسترول مضر کمک میکند. مارچوبه همچنین حاوی فیبر است که باعث کاهش و جلوگیری از رسوب کلسترول میشود. به همین دلیل به افرادی که مراقب کلسترول خونشان هستند توصیه میشود مارچوبه را در برنامهی غذایی خود داشته باشند و از خواص آن بهرهمند شوند.کاهش خطر ابتلا به سرطان با مصرف مارچوبه
مصرف مارچوبه از ابتلا به برخی از سرطانها پیشگیری میکند. میپرسید چرا؟ به خاطر اینکه حاوی ویتامینهای A،C،E،K، کروم و مشتقات سیستئین هست که میزان تولید مولکولهای گلوتاتیون را افزایش میدهد. تمام ویتامینها و ترکیباتی که ذکر شد قدرت آنتیاکسیدانی بالایی دارند. به همین دلیل هم با مولکولهای سرطانزایی مانند رادیکالهای آزاد یا سموم بدن مقابله میکنند. مارچوبه همچنین حاوی فلاوونوئیدها به خصوص «روتین» میباشد که خواص ضدسرطانی بالایی دارند.این سبزی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی بالای ترکیباتش یکی از بهترین انتخابها برای پیشگیری از ابتلا به سرطان استخوان، سرطان سینه، سرطان کولون، سرطان گلو و سرطان ریه میشود.
تنظیم فشار خون با مارچوبه
مارچوبه ادرار آور است چرا که منبع بسیار خوبی از پتاسیم(۲۰۲ میلی گرم در ۱۰۰ گرم آن) و مقدار کمی سدیم (۲ میلی گرم در ۱۰۰ گرم آن) است. این خاصیت مُدر بودن مارچوبه به تنظیم فشارخون کمک می کند.مارچوبه؛ مفید در درمان کم خونی
مارچوبه بعلت داشتن کلروفیل خونساز است و کسانیکه کم خون هستند باید از آن استفاده کنند .این گیاه به ساختن گلبول های قرمز خون نیز کمک می کند.
مارچوبه؛ مقوی غرایز جنسی
مارچوبه سرشار از ویتامین B6 و فولات است، که هر دو می تواند اوج لذت جنسی را تقویت کند. و همچنین دارای ویتامین E، که باعث تحریک هورمون های جنسی در مردان و زنان می شود.
همچنین دارای ویتامین E، که باعث تحریک هورمون های جنسی در مردان و زنان می شود.مصرف مارچوبه در بارداری
مطالعات مختلف نشان داده اند که زنان که به ۴۰۰ میکروگرم ( ۰.۴ میلی گرم ) در روز در طول بارداری به فولات نیاز دارند و کمبود آن در اوایل بارداری خطر جدی ابتلا کودک به نقص لوله عصبی را افزایش می دهد.مصرف روزانه مارچوبه به علت غنی بودن از فولات به پیشگیری از نقائص لوله عصبی در نوزادان کمک می کند .
مارچوبه تازه سرشار از فولات می باشد. ۱۰۰ گرم از نیزه مارچوبه در حدود ۵۴ میکروگرم یا ۱۴ ٪ از میزان مجاز مصرف روزانه ( RDA ) از فولیک اسید را فراهم می کند فولات یکی از عوامل مهم همکاری برای سنتز DNA در داخل سلول می باشد.
هشدار مهم : زیاده روی در مصرف مارچوبه در دوران بارداری مناسب نیست و احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.