دال عدس با هویج و گل کلم
مواد لازم
عدس قرمز ½۱ پیمانه
کنسرو گوجه فرنگی ۴۲۰ گرم
هویج نازک ورقه شده ۲ عدد
۲ پیمانه (حدود¼گل کلم)
شیر نارگیل ½۱ پیمانه
پیاز خرد شده ۲ عدد
سیر ریز خرد شده ۴ حبه
زنجبیل ریز رنده شده ۱ قاشق غذاخوری
تخم گشنیز ½۱ قاشق چایخوری
زرد چوبه ½۱ قاشق چایخوری
دارچین ¾ قاشق چایخوری
پودرفلفل چیلی ¾ قاشق چایخوری
۲ قاشق غذاخوری آب لیمو
۳ قاشق غذاخوری روغن گیاهی
½۱ قاشق چایخوری نمک
طرز تهیه
روغن را در قابلمه بزرگی روی حرارت متوسط داغ کرده و پیاز را به مدت ۵ دقیقه تفت دهید
هویج را به قابلمه اضافه کرده به مدت ۸ دقیقه با حرارت کم بپزید. (هر از گاهی هم بزنید)
سیر، زنجبیل، تخم گشنیز، زیره، زردچوبه، دارچین وپودر فلفل چیلی را اضافه کنید و یک دقیقه تفت دهید.
گل کلم و عدس قرمز را اضافه کرده و هم بزنید.
گوجه فرنگی، شیر نارگیل، نمک و عصاره مرغ یا سبزیجات را اضافه کنید
بعد از اینکه مخلوط جوش آمد در قابلمه را گذاشته و شعله را کم کنید. اجازه بدهید ۲۰ دقیقه آهسته بجوشد. (هر از گاهی آن را هم بزنید)
از روی حرارت برداشته و آب لیمو را اضافه کرده وسرو کنید.
در این غذا عدس که سرشار از پروتئین و فیبر است با گل کلم و هویج همراه شده؛ و یک غذای کامل را تشکیل میدهد. بهدلیل وجود شیر نارگیل در این غذا، طعم آن خاص و تا حدودی متفاوت از غذاهای سنتی ایرانی میباشد. دال عدس در زمان کمتر از ۳۰ دقیقه آماده میشود.
خوراک دل آذربایجانی
مواد لازم
دل گوسفند ۲ عد
پیاز ۲ عدد
فلفل دلمه ای ۱ عدد
گوجه فرنگی ۳ عدد
پودر آویشن به میزان لازم
فلفل سیاه به میزان لازم
نمک و زردچوبه به میزان لازم
کره یا روغن به میزان لازم
طرز تهیه
دلها را شسته و خرد میکنیم (در صورت تمایل میتوان از قلوه و جگر نیز استفاده کرد)
در ۱ قابلمه مناسب مقداری کره یا روغن میریزیم تا داغ شود. پیازها را شسته و به صورت خلالی خرد میکنیم و در روغن داغ کمی تفت میدهیم.
پس از اینکه آب پیاز جمع شد و طلائی رنگ شد قلبها را به آن اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم.
فلفل دلمه را نگینی خرد میکنیم و به مواد اضافه میکنیم و تفت میدهیم.
گوجه فرنگیها را خرد کرده و به همراه ادویهها به مواد داخل قابلمه اضافه میکنیم و با مواد کمی تفت میدهیم.
پس از آن ۱ پیمانه آب داخل قابلمه میریزیم و حرارت را ملایم میکنیم ومی گذاریم تا همه مواد کاملا بپزد.(حدود ۱۵ دقیقه)
کلم و هویج سرخ شده با لیمو
خوراک دل در عین حال که فوق العاده خوشمزه است باید حتما با دل تازه درست شود تا طعم اصیل را داشته باشد. دل دارای کلسترول بالایی میباشد بهمین دلیل در خوردن آن نباید زیاده روی کرد
کلم و هویج سرخ شده با لیمو
مواد لازم
دانه زیره سبز ½۱ قاشق چایخوری
روغن گیاهی ۲ قاشق سوپخوری
پودر گشنیز ¾ قاشق سوپخوری
دانه خرد شده فلفل سیاه ½ قاشق سوپخوری
فلفل تند سبز ½ از یک عدد
کلم برگ سفید ۶ پیمانه
هویج رنده شده ۲ پیماته
نمک ½۲ قاشق چای خوری
شکر دانه ریز ½۲ قاشق چای خوری
برگ گشنیز تازه خرد شده ½۲ قاشق چای خوری
آب لیمو ترش تازه ۳ قاشق سوپخوری
طرز تهیه
یک قاشق چایخوری دانه زیره سبز را در تابه نچسب و بر روی حرارت ملایم سرخ کنید، حدود ۳ تا ۵ دقیقه مدام زیرهها را به هم بزنید تا کاملاً قهوهای رنگ شده و شروع به دود کردن کنند. بلافاصله زیرهها در کاسهای بریزید تا خنک شوند. سپس آنها را درون آسیاب ریخته وکاملاً آنها را ساییده تا ریز و به صورت پودر در آیند.
در تابهای بزرگ ( از تابه بزرگ استفاده کنید تا برای هم زدن و زیر و رو کردن مواد دچار مشکل نشوید) و روی حرارت ملایم، روغن را با باقیمانده دانه زیره، پودر گشنیز و دانه فلفل سیاه گرم کنید و مواد را حدود دو دقیقه سرخ کنید تا زیره قهوهای رنگ شود. فلفل تند را به مواد اضافه کنید (به خوبی فلفل را خرد کنید. اگر مایل هستید از تندی آن بکاهید، دانهها و بافت آن را جدا کنید)، ۳۰ تا ۶۰ ثانیه تا جایی که صدای جلز و ولز آن بلند شده و شروع به نرم شدن کند، سرخ کنید و بعد کلم را ریز خرد کنید و هویج رنده شده را اضافه کنید. ۳ تا ۴ دقیقه به پختن ادامه دهید و هر از چند گاهی مواد را تفت دهید تا جایی که کلمها حالت پژمرده و پلاسیده به خود بگیرند ولی باز هم قابل جویدن باشند. بعد از آن پودر زیره آسیاب شده، نمک و شکر افزوده و حدود ۳۰ ثانیه به هم بزنید.
تابه را از روی شعله بردارید. برگ گشنیز و آب لیمو ترش تازه را اضافه کنید و ادویه مواد را بچشید. این غذا را میتوانید گرم، ملایم (در حد دمای اتاق) و یا سرد میل کنید.
این خوراک بسیار متداول میباشد، میتوانید از آن به عنوان غذای مکمل، سالاد سرد (مثل سالاد کلم) و یا از آن به عنوان محتویات سمبوسه استفاده کنید. توجه داشته باشید که نمک زدن در ابتدای کار باعث خرد شدن و آب انداختن مواد میشود از این رو پیشنهاد میکنیم در آخر به مواد نمک اضافه کنید. (لازم به ذکر است که موقع اندازه گیری گشنیزها نباید آن ها را با فشار داخل پیمانه جا دهید بلکه به طور عادی گشنیزها را داخل پیمانه بریزید) این غذا در ۴۰ دقیقه اماده میشود و برای سرو به تعداد ۶ نفر مناسب است. این غذا برای هر نفر ۸۰ کیلوکالری، ۵ گرم چربی، ۲ گرم پروتئین، ۳ گرم کربوهیدرات و مقدار زیادی کلسیم دارد.