کاچی
این روزها که بحث تقویت سیستم ایمنی بدن حسابی داغ است بد نیست کاچی را هم امتحان کنید. کاچی یک وعده غذایی کامل است و به عنوان یک غذای گرم و مقوی یک افطاری ساده و کامل هم محسوب میشود. طبع کاچی به خاطر استفاده از هل و زعفران گرم است و برای تقویت قوا و کسب انرژی، رفع کم خونی، تقویت ضعف و تقویت عمومی بدن بسیار مفید است.
کاچی ، یک معجون غذایی عالی است که خواص تقویت کنندگی خیلی عالی دارد
تقویت عمومی بدن و درمان کم خونی(خونساز)
تقویت قوای جنسی و بعد از زایمان و مفید برای بعد از دوران نقاهت
بعد از پریود های شدید خصوصا وقتی دختران جوان به سن بلوغ میرسند و تازه پریود میشوند
کاچی نوع اول:
مواد لازم
آرد گندم: ۲۵۰ گرم
روغن حیوانی: ۲۰۰ گرم
عسل ‘۵۰۰ گرم
زعفران: یک مثقال
آب سالم :۶ تا ۸ لیوان
گلاب درجه یک: نصف لیوان
طرز تهیه
آرد را سرخ می کنیم و عسل را با ۶ تا ۸ لیوان آب می جوشانیم تا عسل کاملا حل شود شربت را از صافی رد می کنیم و زعفران حل شده در آب جوش را به آن اضافه می کنیم سپس شربت را به آرد سرخ شده اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم تا آرد کاملاً صاف شود سپس کاچی را می گذاریم آرام بجوشد تا به روغن بیافتد. در صورتی که کمی غلیظ بود به آن آب اضافه میکنیم. (توضیح اینکه کافی است آرد کاچی طلایی شود)
کاچی نوع دوم
سویق گندم ۲ قاشق غذاخوری :( سَویق، یا همان آرد حبوبات انواع مختلفی دارد از سَویق جو گرفته تا گندم و عدس که هر کدام برای خود خواص خودشان را دارد و به راحتی میتوان آنها در منزل تهیه کرد.)
گلاب ۵ قاشق غذاخوری
شکر طبیعی نیشکر یا شیره انگور ۵ قاشق غذاخوری
روغن زیتون ۱ قاشق غذاخوری
ا قاشق چای خوری زنیان
۲ لیوان آب
کمی زعفران و دارچین،
کاچی چهار مغز نوع سوم
مواد لازم
مغز گردو ۵۰ گرم نیم کوب شده
مغز بادام ۵۰ گرم نیم کوب شده
مغز پسته ۵۰ گرم نیم کوب شده
مغز فندق ۲۵ گرم نیم کوب شده
آرد جوانه گندم یا آرد برنج یا سویق گندم یا سویق برنج ۲ لیوان سویق چیست ؟ در اینجا
نبات آسیاب شده یا شیره انگور ۲ لیوان
روغن حیوانی(گاو یا گوسفند) ۲۰۰ گرم
آب ۴ لیوان
گلاب نصف فنجان
زعفران ساییده شده یک قاشق چایخوری
طرز تهیه
نبات کوبیده شده را با ۴ لیوان آب روی حرارت می گذاریم بجوشد. سپس آن را صاف کرده، زعفران را حل کرده و گلاب را به آن اضافه می کنیم و آن را کنار می گذاریم.
روغن حیوانی را در یک قابلمه ریخته ، پس از ذوب شدن روغن آرد را کم کم اضافه می کنیم. بعد با قاشق چوبی آن را مرتب به هم می زنیم. شعله را ملایم کرده و به هم زدن آن ادامه می دهیم تا رنگ آرد طلایی شود ( برای تهیه کاچی نیاز به سرخ کردن آرد نمی باشد). در این مرحله نصف قاشق چایخوری نمک اضافه کرده و قابلمه را از روی حرارت برمی داریم
شربت آماده شده از نبات را کم کم به آن اضافه می کنیم و مرتب به هم می زنیم تا مایع صاف و یک دست شود. گردو، بادام ، پسته ، فندق را هم اضافه می کنیم و ظرف را مجدداً روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا کاچی جا بیفتد و می گذاریم کاچی به روغن بیفتد. در این مرحله کاچی آماده است .
حلیم
حلیم یک غذای پرکالری و در عین حال بسیار مقوی و پرخاصیت است. حلیم به خاطر استفاده از گندم در ترکیب آن سرشار از فیبر است و این یعنی یک غذای سیر کننده که تا ساعات طولانی شما را سیر و پرانرژی نگه میدارد. به همین دلیل حلیم یا هلیم یک گزینه ایدهآل برای وعده سحری هم محسوب میشود.
علاوه بر این حلیم منیزیم، آهن، نیاسین، فولات و کلسیم است که باعث کمک به عملکرد دستگاه گوارش، کاهش فشارخون، کنترل قند خون، پیشگیری از یبوست و پیشگیری از بیماریهای عصبی است.
حلیم خانگی با مرغ
مواد لازم
گندم پوست کنده یا بلغور گندم ۳۰۰ گرم
گوشت گردن یا دنده گوسفندی یا سینه مرغ یا بوقلمون ۳۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد
زردچوبه ۱/۲ قاشق چایخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری
روغن یا کره به میزان لازم
پودر دارچین و شکر به میزان لازم
آب ۱۰ لیوان
طرز تهیه:
گوشت را با پیاز چهارقاچ، زردچوبه و ۴ پیمانه آب روی حرارت ملایم قرار دهید، صبر کنید تا گوشت کاملا پخته و نرم شود و در انتهای پخت گوشت، ۱ قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. مدت زمان لازم برای پختن گوشت گوسفند حدود ۳ الی ۴ ساعت است که این زمان در مورد گوشت بوقلمون و مرغ به ۲ الی ۳ ساعت کاهش مییابد.
گندم را از شب قبل در کاسهای ریخته و روی آن آب بریزید طوریکه آب کاملا روی آن را بپوشاند.
گندم خیس خورده را با ۱۰ لیوان آب روی حرارت قرار دهید و پس از جوش آمدن آب، حرارت را کم کنید. درب قابلمه را نیمه باز
بگذارید و حدود ۳-۲ ساعت صبر کنید تا گندم کاملا پخته و نرم شود. در این فاصله گاهی گندم را هم بزنید که ته نگیرد.
گوشت را پس از پختن از آب گوشت خارج کرده و اجازه دهید خنک شود. آب گوشت را نیز از صافی عبور دهید تا پیاز آن جدا شود و کنار بگذارید.
پس از خنک شدن گوشت، آن را با گوشت کوب بکوبید تا له شود. سپس گندم پخته را کم کم به گوشت اضافه کنید و به کوبیدن گوشت و گندم با هم ادامه دهید تا کاملا یکدست و کشدار شوند.
در حین کوبیدن گوشت و گندم، آب گوشت را کم کم اضافه کنید تا مواد بهتر مخلوط شوند و به غلظت مناسب برسند.
حلیم را پس از آماده شدن در ظرف مناسب بکشید و روی آن را با کره ذوب شده، دارچین و در صورت تمایل کنجد تزیین کنید.
نکات مهم
موقع پختن گندم، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید، زیرا بستن درب قابلمه باعث سر رفتن گندم میشود.
برای کاهش زمان پخت حلیم خانگی میتوانید از بلغور گندم استفاده کنید.
استفاده از شکر کاملا اختیاری بوده و افراد بسته به ذائقه خود میتوانند از شکر یا نمک برای سرو حلیم استفاده کنند.
برای کشدار شدن حلیم خانگی مانند حلیم بازاری، رعایت سه نکته ضروری است:
برای له کردن حلیم حتما از گوشت کوب استفاده کنید و هرگز حلیم را در غذاساز یا مخلوط کن میکس نکنید.
برای تهیه حلیم خانگی از گوشت دنده گوسفندی تازه استفاده کنید تا موقع کوبیدن ریش ریش شده و باعث کش آمدن حلیم شود.
گوشت حلیم را خرد نکنید، زیرا خرد کردن گوشت باعث کوتاه شدن رشتههای آن شده و مانع کش آمدن حلیم میشود.
کباب تابهای با انواع گوشت قرمز و سفید
کباب تابهای یک غذای سریع و آسان و مقوی است که حتی اگر بخواهید برای مهمان هم افطاری درست کنید هم یک گزینه عالی و مناسب است. در برخی شهرهای ایران مثل اراک، کباب تابهای را در دیگ یا قابلمه طبخ میکنند و به همین دلیل به آن «کباب دیگی» میگویند. طرز تهیه کباب دیگی هم دقیقا شبیه کباب تابهای است. اگر منع مصرف گوشت قرمز دارید کباب تابهای را به جای گوشت قرمز با گوشت بوقلمون و گوشت مرغ هم میتوانید درست کنید. گوشت بوقلمون طبع گرم و تر دارد و به همین دلیل «جعفری» با طبع خشک و گرم مکمل خوبی برای آن است.
گوشت بوقلمون سرشار از تریپتوفان است و برای کسانی که بدخواب یا کمخواب هستند بسیار مفید است. علاوه بر این گوشت بوقلمون سرشار از ویتامینها و املاح معدنی مفید از جمله آهن، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم و مقادیر زیاد ویتامین A و انواع ویتامینهای B است و به همین دلیل برای تقویت و بهبود عملکرد رشد کودکان و تقویت سیستم بدنی سالمندان و افراد بیمار بسیار مفید است. یعنی دقیقا تمام ویتامینها و مواد معدنی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
کباب تابه ای زعفرانی مخصوص گوشت یا مرغ با سیخ چوبی
معمولا برای درست کردن کباب تابه ای از سیخ استفاده نمیکنند اما برای اینکه کباب تابهای شکل رسمیتری به خودش بگیرد میتوانید آن را به سیخ چوبی بکشید. برای درست کردن این کباب تابهای از چرخکرده مرغ هم میتوانید استفاده کنید.
مواد لازم
گوشت چرخکرده مخلوط یا گوشت چرخکرده سینه مرغ: ۵۰۰ گرم
پیاز: یک عدد متوسط رنده شده و آب گرفته شده
گوجهفرنگی: به تعداد دلخواه
فلفل سبز: به تعداد دلخواه
جعفری: خرد و ساطوری شده: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زعفران دم کرده: به میزان دلخواه
سماق: به میزان دلخواه
کره: به میزان دلخواه
زعفران دم کرده: یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه
. ابتدا با رنده متوسط پیاز رنده کنید که خیلی آب نشود، آب پیاز را بگیرید و در یک ظرف جداگانه نگه دارید. پیاز را با گوشت چرخکرده مخلوط گوسفند و گوساله یا چرخکرده سینه مرغ مخلوط کنید. جعفری، نمک، فلفل و زعفران دم کرده را به این مخلوط اضافه کنید و خوب ورز بدهید تا یک حالت چسبنده پیدا کند.
در یک ماهیتابه نچسب کره یا روغن مایع یا هر روغنی که ترجیح میدهید، بریزید، کبابتابهای را به سیخهای چوبی بکشید و در ماهیتابه بچینید و روی آنها سماق بپاشید. بهتر است برای هر کباب از دو یا سه سیخ چوبی استفاده کنید تا کباب از روی سیخ نریزید.
حرارت شعله باید متوسط باشد. در اواسط پخت گوجه و فلفلها را کم به سیخ بکشید و کنار کبابها بگذارید. سیخها را هر چند دقیقه به آرامی بچرخانید. اگر هم سیخ چوبی در دسترس ندارید کف ماهیتابه نچسب را با کره چرب کنید، مایه کباب را کف ماهیتابه بچینید و درب ماهیتابه را بگذارید. کمی که گوشت خودش را گرفت با نوک یک چاقوی تیز، کبابها را به اندازه دلخواه برش بزنید و آب پیاز را که نگه داشته بودید روی گوشت بریزید. چند بار کبابها را زیر و رو کنید و کمی که سرخ شد و هنوز آبدار بود شعله را خاموش کنید. در کنار کباب تابه ای کمی سیبزمینی سرخ کرده بگذارید و با گوجه، فلفل و نان یا برنج سرو کنید.
آش شله قلمکار
آش شله قلمکار یک غذای مقوی و پرکالری که حسابی سیرکننده است و سیستم ایمنی بدن را در بهترین حالت خودش نگه میدارد. انواع حبوبات، سبزیجات و برنج از آش شله قلمکار یک غذای همه چیز تمام ساخته که انواع ویتامین، پروتئین، اسید فولیک، فیبر، آنتی اکسیدان، پتاسیم، منیزیم و روی برای محافظت از بدن، بهبود عملکرد سیستم عصبی، قلبی و عروقی و افزایش قدرت بدنی را یکجا دارد.
مواد لازم
گوشت بدون استخوان:نیم کیلو
پیاز متوسط:۴ عدد
سبزی:جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و کمی شوید
نخود و لوبیاچیتی:از هرکدام یک فنجان
نعناع داغ:به مقدار لازم
روغن:نصف فنجان
برنج:یک فنجان
نمک و فلفل:به اندازه دلخواه
طرز تهیه
بهتر است قبل از هر کاری شب قبل حبوبات را خیس کنید تا بهتر بپزند.برای تهیه ی این آش پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و در مقداری روغن سرخ کنید.گوشت ها را به تکه های کوچکی تقسیم کرده و با پیاز کمی تفت دهید .
سپس سه لیوان آب داغ به ظرف مورد نظر اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا بپزد.بعد از اینکه گوشت به طور کامل پخت آن را به وسیله ی گوشتکوب له کرده و بکوبید و به مواد آش اضافه کنید.حبوبات و برنج و سبزی خرد شده و فلفل و گوشت له شده را که با هم مخلوط کردید به طور مداوم هم بزنید تا ته نگیرد و کاملا جا بیفتد.وقتی که آش آماده شد آن را در ظرف مورد نظرتان سرو کنید و با نعنا داغ تزیین کرده و نوش جان کنید.
نکاتی برای پخت آش شعله قلمکار:
در تهیه این آش بجای اسفناج می توانید از برگ چغندر استفاده کنید.
در صورت در دسترس نبودن سبزی ترخون و مرزه تازه از سبزی خشک هم می توانید استفاده کنید.فقط باید سبزی ها را دو تا سه ساعت در آب ولرم خیس کنید و بعد آبکش کرده و استفاده کنید.
از عصاره طعم دهنده گوشت هم می توانید به جای آب گوشت در آش شله قلمکار استفاده کنید.
پیاز داغ زیاد باعث خوشمزه تر شدن آش شله قلمکار میشود.
اضافه کردن مقداری ماست در انتهای پخت آش باعث خوشمزه تر شدن آن میشود .
برای اینکه آش شله قلمکار شما غلظت بیشتری داشته باشد و میزان کش دار شدن آن بیشتر شود هنگام کوبیدن مواد آش، گوشت قلم گوسفند را از استخوان جدا کرده و بگذارید با بقیه مواد بجوشد.
در این آش حبوبات را با گوشتکوب له کنید و گوشت را ریش ریش کنید و در آش بریزید. یا نصف گوشت را همراه حبوبات بکوبید و نصف دیگر را ریش ریش کرده و در انتها با هم مخلوط کنید.
آش را در حین پخت مرتب هم می زنیم تا حالت کشدار پیدا کند و خوب جا بیفتد. همچنین حرارت زیر شعله آش را ملایم کنید تا به آرامی بپزدو پخته شود.
آش شعله قلمکار معمولاً با طعم تند مصرف می شود پس فلفل بیشتری به آن بزنید.
افرادی که دارای کلسترول بالا می باشند میتوانند به جای آب قلم از آب معمولی استفاده کنند که چربی کمتری داشته باشد.
. کالری یک کاسه ماست خوری آش بدون کشک، نعناع داغ و پیاز داغ حدودا ۱۷۵ گرم می باشد.