انواع غذا با بلغور گندم
مفیدترین و خوشمزهترین غذاهای گیاهی با استفاده از بلغور گندم تهیه میشود. پایین بودن کالری و چربی بلغور و در عین حال منبع غنی از پروتئین و فیبر بودن، این ماده را به جایگزینی بسیار مناسب برای برنج تبدیل کرده است. این گونه غذاها گزینه بسیار مناسبی برای کودکان، افراد مسن و ورزشکاران به شمار میروند، زیرا علاوه بر تامین مواد مورد نیاز بدن، بسیار نرم و لذیذ هستند.
۱- بلغور پلو ترکیهای یک غذای سنتی
مواد لازم
بلغور گندم سه پیمانه (پیمانه، لیوان دستهدار فرانسوی است.)
عدس (یا لپه) یک و نیم پیمانه
کره دو قاشق غذاخوری
قرص عصاره گوشت یک عدد
پیاز یک عدد
گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
رب گوجه فرنگی دو قاشق غذاخوری
سیب زمینی دو عدد
طرز تهیه
بلغور و عدس را از چند ساعت قبل بخیسانید.
عدس را با مقداری کره تفت دهید. سپس مقداری آب و عصاره گوشت به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا با یکدیگر بپزند.
پیاز را رنده کنید و با گوشت چرخ شده و نمک و ادویهها ورز دهید تا یک دست شود. سپس با استفاده از دستان خود آنها را به تعدادی کوفته قلقلی تبدیل کنید.
کوفته قلقلیها را در مقداری کره تفت دهید. سپس رب گوجهفرنگی، عدس و آب آن کوفتهها را اضافه کنید.
قابلمه را بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا تمام مواد با یکدیگر به آرامی پخته شوند.
در قابلمهای دیگر بلغور گندم را در مقداری آب جوش و نمک بریزید. پس از گذشت حدودا بیست دقیقه بلغورها کاملا پخته شده و میتوانید آبکشی کنید.
بلغور آبکش شده را با موادی که از قبل آماده کردید، در قابلمهای دیگر مخلوط کرده و اجازه دهید تا دم بکشد.
بلغور پلو ترکیهای شما آماده است. این غذا را بهتر است با ماست یا ترشی میل کنید.
۲- بلغور پلو با لوبیا سبز، غذایی مشابه لوبیاپلو
این غذا از نظر ظاهری شباهت زیادی به لوبیا پلوی خودمان دارد، اما در آن به جای برنج از بلغور استفاده میشود.
مواد لازم
بلغور گندم دو پیمانه
سیر دو حبه
لوبیا سبز خرد شده ۲۰۰گرم
گوشت چرخ کرده ۱۰۰ گرم
استاک یا آب گوشت سه پیمانه
پیاز یک عدددرشت
فلفل دلمهای یک عدد
رب گوجه فرنگی یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا در مقداری روغن، پیاز و سیر را تفت داده و سپس گوشت را به آن اضافه کنید و مقداری تفت دهید تا نیمه پخته شود.
لوبیا سبز را به گوشت اضافه کنید و برای چند دقیقه با یکدیگر تفت دهید. سپس رب گوجه، نمک و ادویه را اضافه کنید.
نیمی از استاک آب گوشت را بر روی مواد بریزید و اجازه دهید تا برای ده دقیقه بجوشد.
بلغوری که از قبل خیساندهاید را به همراه بقیه آب گوشت و فلفل دلمهای خرد شده در داخل قابلمه بریزید.
پس از اینکه آب آن کشیده و تمام شد، بر روی حرارت کم آن را دم کنید.
۳- کوفته بلغور
این غذا بسیار مقوی بوده و به دلیل داشتن عدس در خود منبع بسیار غنی از آهن به شمار میرود.
مواد لازم
عدس یک پیمانه
بلغور گندم یک پیمانه
پیاز یک عدد
آب سه پیمانه
روعن به مقدار لازم
زیره سیز نصف قاشق چای خوری
جعفری خرد شده سه قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، پودر موسیر به مقدار لازم
طرز تهیه
عدس را با مقداری آب و نمک بر روی حرارت قرار دهید.
بلغور گندم را که چند ساعت در آب خیساندهاید به عدس نیمپز شده اضافه کنید تا با یکدیگر به طور کامل بپزند و آب آن تمام شود.
پیاز را خرد کرده و در تابهای دیگر سرخ کنید. سپس زیره را به آن اضافه کرده و کمی تفت دهید تا عطر خود را پس دهد.
پیاز داغو زیره را به مخلوط عدس و بلغور اضافه کنید. سپس نمک، فلفل، جعفری خرد شده، پودر موسیر و آبلیمو را به مواد اضافه کرده و مواد را با یکدیگر ورز بدهید.
با استفاده از دستان خود مواد را به صورت کوفته قلقلی در آورید و سرخ کنید.
انواع آش و سوپ با بلغور گندم
۴- آش بلغور گندم شمالی (بدون گوشت)
مواد لازم
بلغور گندم دو پیمانه
نخود دو پیمانه
اسفناج ساطوری هفتصد گرم
لوبیا چیتی دو پیمانه
عدس دو پیمانه
پیاز داغ دو عدد بزرگ
روغن و نمک به میزان لازم
طرزتهیه
بلغور گندم را برای چند ساعت در آب بخیسانید. سپس با ده پیمانه آب در قابلمهای بریزید و اجازه دهید برای مدت دو ساعت پخته شود و لعاب بیندازد.
نخود و لوبیا را که از شب قبل خیساندهاید، به همراه چهار پیمانه آب در قابلمهای دیگر بریزید و آن را بر روی حرارت قرار دهید.
وقتی نخود و لوبیا نیم پز شد، عدس را نیز به مواد اضافه کنید تا با یکدیگر به صورت کامل پخته شوند. در پایان مقداری نمک به آن اضافه کنید.
در یک قابلمه بزرگ پیازها را خرد کرده و به طور کامل سرخ کنید.
حبوبات پخته شده و بلغور گندم را به داخل قابلمه بریزید و اسفناج را نیز به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا آش برای مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه دیگر بپزد و تمام مواد جا بیفتد.
آش بلغور شما اماده است شما میتوانید آن را با پیاز و سیر داغ سرو کنید.
۵- حلیم بلغور گندم، غذای محبوب ایرانی
حلیم جزو محبوبترین غذاهای سنتی ایران است که به طور معمول در افطار ماه رمضان و در فصلهای سرد مصرف میشود. این غذا بسیار مقوی و پرانرژی بوده و اگرچه کشدار بودن و طعم خاص خود را مدیون گوشت استفاده شده در آن است، اما میتوان در صورت لزوم آن را حذف کرد.
مواد لازم
بلغور گندم ۲۰۰ گرم
گوشت گردن یا دنده گوسفندی ۲۰۰ گزم
پیاز یک عدد
زردچوبه، نمک،پودر دارچین و شکر به مقدار لازم
روغن به مقدار لازم
شکر به مقدار لازم
طرز تهیه
گوشت گوسفندی را با مقداری آب، پیاز و زردچوبه بر روی حرارت قرار دهید تا در مدت سه تا چهار ساعت کاملا پخته شود. سپس مقداری نمک به آن اضافه کنید.
بلغور گندم را که از شب قبل خیساندهاید با ده پیمانه آب در قابلمه دیگری بریزید و برای مدت دو ساعت بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد و لعاب بیندازد.
گوشت پخته شده را از آب خارج کنید و پس از اینکه خنک شد با استفاده از گوشتکوب آن را له کنید.
گوشت له شده را به بلغور پخته شده اضافه کنید و با استفاده از گوشتکوب آن را کاملا یکدست و کشدار کنید.
آب گوشت مانده را از صافی رد کرده و در چند مرحله به گوشت و بلغور له شده اضافه کنید تا کاملا جذب شود.
حلیم گندم شما آماده است. آن را در ظرف مناسبی بکشید و روی آن را با کره ذوب شده، دارچین و در صورت تمایل کنجد تزیین کنید.
۶- سوپ عدس و بلغور ترکی
یکی از بهترین پیشغذاهای فصل زمستانسوپاست. سوپ عدس و بلغور در کشور ترکیه غذای بسیار محبوبی برای باز کردن افطار بوده و بسیار مقوی است. مواد لازم برای تهیه این پیشغذای خوشمزه در جدول زیر برای شما شرح داده شده است:
مواد لازم
بلغور گندم ۶ ق غ
ورمیشل ۶ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی ۴ ق غ
نمک، فلفل و زردچوبه
برنج نیمدانه ۶ قاشق غذاخوری
پیاز دو عدد
عدس ۶ قاشق غذاخوری
آبلیمو به مقدار لازم
نعنا به میزان لازم
طرز تهیه
برای تهیه سوپ عدس و بلغور ابتدا عدس، برنج، بلغور را داخل یک قابلمه ریخته و بشویید.
مقداری آب روی مواد ریخته و شعله را روشن کنید و صبر کنید تا آب بهجوش بیاید.
بعد از جوش آمدن، حرارت را کم کنید تا عدس و برنج و بلغور کاملا پخته و لعابدار شوند.
سپس در یک ظرف جداگانه، مقداری روغن ریخته و صبر کنید تا داغ شود.
پیاز را ریز خرد کنید و با روغن تفت دهید.
بعد پیاز را از روی حرارت بردارید و نعناع را داخل همان تابه تفت دهید.
فلفل قرمز خردشده و رب گوجهفرنگی را کمی تفت داده و ۱/۳ فنجان آب روی مواد بریزید تا رنگ رب گوجه کمی باز شود.
بعد از پخت حبوبات، این سس را به آنها اضافه کنید.
ورمیشل، نمک و فلفل و آبلیمو یا ترشی مورد علاقه خود را به سوپ اضافه کنید.
حدود ۵ دقیقه دیگر صبر کنید تا سوپ جا بیفتد و بعد آن را با جعفری تازه و فلفل قرمز تازه تزیین و سرو کنید.
سوپ عدس و سوپ دال عدس هر دو به دلیل وجود عدس بسیار مقوی و پرخاصیت هستند. به جز انواع سوپ، خوراک خوشمزه عدسی با سیبزمینی نیز با استفاده از عدس قهوهای تهیه میشود که یکی از محبوبترین خوراکهای زمستانی است.
برای تهیه سوپ عدس از هویج و قارچ نیز میتوان استفاده کرد و این مورد به ذایقه شما بستگی دارد.
بلغور گندم، منبعی غنی از ویتامین، فیبر و آنتیاکسیدان محسوب میشود که مانع از بروز بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای دستگاه گوارش، دیابت و چاقی میگردد. غذاهایی که در مواد اصلی خود بلغور گندم یا جو دارند، یکی از محبوبترین خوراکهای زمستانی است.
برای تهیه سوپ عدس بلغور از هویج و قارچ نیز میتوان استفاده کرد و این مورد به ذایقه شما بستگی دارد. مورد نیاز بدن را به خوبی تامین میکنند.