مواد لازم نان خانگی بدون فر
آرد ۲ پیمانه ماست ۳ قاشق سوپخوری
شکر ۳ قاشق چایخوری روغن زیتون ۲ قاشق سوپخوری
خمیر مایه ۱ قاشق چایخوری کره ۲ قاشق سوپخوری
پودر رازیانه ۱/۲ قاشق چایخوری نمک ۱ قاشق چایخوری
به جای ماست از شیر می توانید استفاده کنید
میزان شکر را با هم اندازه گیری نکنید . از هر قاشق شکر در زمان خاصی استفاده می شود
خمیر مایه باید تازه باشد. اگر کهنه باشد نان عمل نمی آید
کره را بعد از پخت روی نان ها رومال می زنیم. می توانید از کره های طعم دار استفاده کنید
به جای رازیانه از هر ادویه دیگری می توانید استفاده کنید. می توان به طور کل ادویه را حذف کرد. سیاهدانه هم انتخاب خوبی برای نان خانگی است
طرز تهیه نان خانگی بدون فر :
آب را گرم کنید. باید خمیر مایه عمل آوری شود. برای عمل آوردن خمیر مایه باید آب گرم باشد ولی دست را نسوزاند
خمیر مایه را در ظرفی بریزید. ۱ قاشق چایخوری شکر اضافه کنید و حدود ۳/۴ پیمانه آب گرم روی خمیر مایه بریزید . با دست خمیر مایه را در آب تکان دهید تا به فعال شدنش کمک کند. روی کاسه را با ظرفی بپوشانید
ظرف را در جای گرم قرار دهید تا خمیر مایه عمل آوری شود
طرز تهیه نان خانگی بسیار خوشمزه بدون فر
بعد از حدود ۱۰ دقیقه خمیر مایه پف می کند و به شکل زیر در می آید
طرز تهیه نان خانگی بسیار خوشمزه بدون فر
در کاسه ی بزرگی آرد ، نمک ، شکر باقی مانده ، ادویه مورد نظر را بریزید و با هم مخلوط نمایید
از هر ادویه ای که مایل هستید می توانید استفاده کنید
طرز تهیه نان خانگی بسیار خوشمزه بدون فر
آرد را حتما باید الک نمایید
مواد خشک را به خوبی با هم مخلوط نمایید
طرز تهیه نان خانگی بسیار خوشمزه بدون فر
بعد از اینکه خمیر مایه عمل آورده شد روغن زیتون و ماست را به آن اضافه نمایید
می توانید از شیر به جای ماست استفاده کنید
با همزن دستی خمیرمایه ، روغن زیتون و ماست را به خوبی بزنید تا یکدست شود
دانه های ماست باید با روغن و خمیر مایه به خوبی مخلوط شوند و دانه دانه باقی نمانند
بعد از مخلوط شدن مواد باید مایه به دست آمده را داخل مواد خشک بریزید
مایه را کم کم اضافه کنید و همزمان با همزن دستی یا چنگال مواد را هم بزنید
بعد از اضافه کردن کل مواد با یکدیگر خمیر در حال شکل گیری و فرم گرفتن می شود
خمیر را با دست شکل دهید تا کاملا فرم بگیرد و منسجم گردد
خمیر را با دست در کاسه بچرخانید تا تمام میزان آرد با خمیر مخلوط گردد
بعد از حدود ۵ دقیقه خمیر شکل می گیرد. فرم خمیر را در شکل زیر می بینید
در این مرحله روی ظرف را با سلفون بپوشانید و خمیر را استراحت دهید
خمیر را در جای گرم بگذارید تا سریع تر استراحت کند
مدت زمان استراحت خمیر ۱.۵ تا ۳ ساعت است و باید حجم خمیر دو برابر گردد
روی سطح کار آرد بپاشید و خمیر را روی سطح آرد پاشی شده بگذارید
کمی آرد روی خمیر بپاشید و مجدد خمیر را ۲ دقیقه ورز دهید
این مقدار خمیر را به ۶ قسمت تقسیم نمایید
کاسه ای را از آرد پر کنید
هر تکه خمیر را در ظرف آرد بغلطانید تا کاملا به آرد آغشته شود
با یک وردنه سنگین و بزرگ خمیر ها را باز کنید
اگر وردنه سنگین ندارید با شیشه حبوبات یا بطری های نوشابه این کار را بکنید. کافی است بطری و شیشه را با نمک یا شکر پر کنید تا سنگین شود و سپس خمیر را باز کنید
قطر خمیر باید حدود ۳ میلی متر باشد
یک تابه نچسب را روی حرارت قرار دهید
بهتر است از تابه چدن استفاده نمایید
بگذارید تا ظرف ۵ دقیقه روی حرارت کاملا گرم شود و به داغی برسد
می توانید با قلم مو کف قالب را کمی چرب کنید
فقط در حد چرب کردن تابه را روغن بزنید. بسیار کم در حد ۲ تا ۳ قطره
خمیر را کف قالب پهن کنید
تابه را روی حرارت ملایم آنقدر گرما دهید تا روی خمیر حالت حبابدار پیدا کند و خمیر نان پف کند
این حالت نشان از پخت طرف دیگر دارد و باید نان برگردانده شود
خمیر را برگردانید و طرف دیگر آن را نیز حرارت دهید
باید هر دو طرف نان به خوبی بپزد
بعد از پخت نان باید روی آنها کره زده شود
کره را ذوب کنید و با برس روی نان های داغ و تازه بزنید
هر دو طرف نان باید به کره رومال شود
بعد از رومال زدن کره نان ها آماده هستند