بورک سیب زمینی مارپیچی
بورک از غذاهای ترکی است که محبوبیت زیادی در جهان و به ویژه در بین ایرانی ها پیدا کرده است.این غذا علاوه بر طعم خوشمزه به دلیل داشتن پوره سیب زمینی و پیاز سرخ شده، از ظاهر مارپیچ بسیار جذابی نیز برخوردار است.
مواد لازم
روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری
پیاز بزرگ خرد شده ۲ عدد
سیب زمینی آبپز ۷۵۰ گرم
فلفل قرمز ۲ قاشق چایخوری
نمک و فلفل به مقدار کافی
خمیر یوفکا ۵ یا ۱۰ ورقه بزرگ (بسته به ضخامت)
تخم مرغ ۱ عدد
ماست ۴ قاشق غذاخوری
روغن ۳ قاشق غذاخوری
آب به میزان لازم
زرده تخم مرغ ۲ عدد برای روی بورک
روغن برای چرب کردن تابه
بورک مارپیچی
طرز تهیه
ابتدا روغن زیتون را در تابهای بریزید و آن را روی شعله قرار دهید تا داغ شود. پیازهای خرد شده را در تابه تفت بدهید تا پخته شوند.
سیب زمینیهای پخته را پوست کنده و پوره کنید. سپس، پیاز سرخ شده، فلفل قرمز، نمک و فلفل را به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید.
فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید و بگذارید گرم شود. قالب گرد مورد نظر را نیز با اندکی روغن چرب کرده و کنار بگذارید. میتوانید از قالب آلومینیومی یک بار مصرف استفاده کنید.
مواد لازم برای نرم کردن خمیر، یعنی یک عدد تخم مرغ، ماست و روغن را در کاسه کوچکی بریزید و خوب هم بزنید. کمی آب (ولرم) اضافه کنید تا مخلوط رقیق و به راحتی روی خمیر مالیده شود. حدود دو قاشق آب کافی است.
یک ورقه خمیر یوفکا را روی سطح کار قرار دهید. اگر خمیر خیلی نازک است، دو عدد خمیر را روی هم بگذارید. حال با یک قلم مو کمی از مخلوط ماست را روی خمیر بمالید. بیش از حد خمیر را خیس نکنید، فقط در حدی که خمیر مرطوب شود.
روی لبه درازتر خمیر یک ردیف از مخلوط سیب زمینی و پیاز را بریزید. این کار را با ریختن چند قاشق از مخلوط پشت سر هم انجام دهید.
خمیر را دور مواد بپیچید و رول کنید. اگر لبه های خمیر خالی ماندند، آن بخشها را برش بزنید.
با رول تهیه شده یک مارپیچ درست کنید و آن را به آرامی به وسط قالب چرب شده منتقل کنید.
با خمیرها و مواد باقیمانده مجددا رول درست کنید و آنها را در ادامه مارپیچ قبلی قرار دهید تا مارپیچ کل ظرف قالب را بپوشاند.
دو عدد زرده تخممرغ را خوب هم بزنید و آن را روی سطح بورک بمالید. حتما روی کنارههای رول هم تخم مرغ بمالید. این باعث میشود رولها به هم بچسبند. سپس قالب را به مدت ۴۵ دقیقه در فر قرار دهید تا سطح بورک طلایی شود.
نکته: بورک سیب زمینی بهترین کیفیت را چند دقیقه بعد از خارج شدن از فر دارد. اما میتوانید آن را تا دو سه روز در ظرف در بسته در دمای اتاق نگه دارید.
سیبزمینی پنیری با سس آلفردو
سیب زمینی پنیری با سس آلفردو یک پیشغذا و میانوعده کامل و خوشمزه است که با سیبزمینی و پنیر پیتزا درست میشود.
مواد لازم سس آلفردو
شیر پرچرب: ۲ پیمانه
آرد سفید: یک قاشق سوپخوری
سیر: یک حبه
کره: ۵۰ گرم
تخممرغ: ۲ عدد
نمک و فلفل: به میزان لازم
آویشن و تخم گشنیز: یک قاشق چایخوری
عصاره مرغ یا گوشت: یک عدد
خامه: ۲ قاشق سوپخوری
طرز تهیه سس
تخممرغها را با چنگال هم زده و کنار بگذارید.
کره و آرد سفید را در تابهای روی شعله ملایم کمی تفت دهید؛ سپس شیر را افزوده و مرتب هم بزنید تا یکدست شود.
وقتی مخلوط به جوش آمد، عصاره مرغ یا گوشت، سیر رنده شده، تخم گشنیز، آویشن، نمک و فلفل را به آن افزوده، هم بزنید تا سس به غلظت مورد نظر برسد.
سپس تخممرغهای هم زده و خامه را اضافه کرده، حدود ۳ دقیقه روی شعله ملایم بگذارید.
در صورت تمایل میتوانید برای خوش عطر شدن سس، یک تا دو قاشق سوپخوری پیازچه خرد شده به آن اضافه کنید.
پس از اینکه مواد به خورد هم رفتند، سس آماده است.
مواد لازم سیب زمینی پنیری
سیبزمینی درشت: ۳ عدد
پودر پنیر پارمزان: ۴ قاشق چایخوری
پیازچه خرد شده: یک چهارم پیمانه
طرز تهیه
سیب زمینی ها را در فویل پیچیده و یک ساعت در فر بگذارید تا بپزند. سپس فویل را باز کرده و آنها را خرد کنید.
سیبزمینیهای خرد شده را در ظرف یا کاسه ریخته و روی آن سس آلفردو، پودر پنیر پارمزان و پیازچه خرد شده بریزید.
در صورت تمایل میتوانید سیبزمینیها را خرد نکرده و آنها را از وسط نصف کنید؛ سپس سس، پنیر و پیازچه را روی آنها بریزید.
ظرف را دوباره ۱۵ دقیقه در فر بگذارید تا سس گرم و پنیر آب شود.
خوراک سیب زمینی، صبحانه پر انرژی
خوراک سیب زمینی غذایی لذیذ است که باسیب زمینی و تخممرغ تهیه شده و معمولا برای صبحانه استفاده میشود
خوراک سیب زمینی صبحانهای مفید و پرانرژی است که راحت تهیه میشود و برای شروع یک روز پرنشاط،
مواد لازم
تخممرغ: ۵ عدد
سیب زمینی: یک عدد
سوسیس: ۵۰۰ گرم
قارچ خرد شده: یک پیمانه
پیاز خرد شده: یک پیمانه
فلفلدلمهای خرد شده: نصف پیمانه
پیازچه خرد شده: یک سوم پیمانه
کلم خرد شده: یک پیمانه
روغن زیتون: یک قاشق غذاخوری
آب: یک سوم پیمانه
نمک، فلفل و آویشن به میزان لازم
پنیر پیتزا یا پنیر پارمزان در صورت تمایل
طرز تهیه
روغن زیتون را در تابهای گرم کنید، سپس سیب زمینی را در اندازه دلخواه خرد کرده و با روغن زیتون تفت دهید. در تابه را بگذارید و پس از ۱۰ دقیقه که پخته شد، آن را در ظرف دیگری بریزید.
سوسیس را خرد کرده، در همان تابه بریزید و با شعله ملایم حدود ۵ دقیقه تفت دهید تا قهوهای شود؛ سپس آنها را به سیب زمینیها بیفزایید.
پیاز، فلفلدلمهای، قارچ و کلم را خرد کرده، حدود سه دقیقه تفت دهید و مقداری نمک و فلفل به آنها اضافه کنید. وقتی مواد نرم شدند، آنها را در ظرف سیب زمینی بریزید.
تخممرغها، آب، آویشن و مقداری نمک و فلفل را در کاسه دیگری با هم مخلوط کرده و خوب هم بزنید؛ سپس آنها را به مواد افزوده و در ظرف سرو بریزید.
ظرف را در فر که از قبل گرم کردهاید، بگذارید. وقتی روی سیب زمینیها قهوهای شد، ظرف را بیرون آورید تا کمی خنک شود. در آخر روی آن را با پیازچه تزیین و سرو کنید.
در صورت تمایل میتوانید قبل از اینکه ظرف را در فر بگذارید، روی مواد مقداری پنیر پیتزای رنده شده یا پنیر پارمزان بریزید.
کراکت سیب زمینی
مواد داخل کراکت سیب زمینی را میتوانید به دلخواه تغییر دهید. برخی خمیر سیب زمینی کراکت را بدون مواد میانی در آرد سوخاری غلتانده و سرخ میکنند.
مواد لازم:
سیبزمینی متوسط: ۳ عدد
تخممرغ: ۲ عدد
گوشت چرخکرده: ۱۵۰ گرم
فلفلدلمهای خرد شده: یک عدد
قارچ خرد شده: ۴ عدد
رب گوجهفرنگی: یک قاشق غذاخوری
آرد سوخاری به میزان لازم
پیاز: یک عدد
نمک، فلفل و ادویه به میزان لازم
طرز تهیه:
سیب زمینیها را آبپز کرده، سپس آنها را رنده یا چرخ میکنیم. تخممرغ، نمک، فلفل و ادویه را به آن اضافه کرده، خوب هم میزنیم و کنار میگذاریم.
برای مواد میانی، ابتدا پیاز را خرد کرده و در روغن تفت میدهیم. گوشت چرخکرده را به پیاز افزوده و تفت میدهیم. ادویه و فلفل را اضافه کرده و هم میزنیم. سپس فلفلدلمهای، قارچ، ادویه و فلفل سیاه را اضافه میکنیم. مواد را هم زده و تفت میدهیم.
در آخر رب گوجهفرنگی و نمک را میافزاییم.پس از اینکه آب مواد کشیده شد، آنها را از روی گاز برمیداریم. میتوانید به مواد میانی پنیر پیتزا هم اضافه کنید.
به اندازۀ یک قاشق از مواد خمیری، سیبزمینی برمیداریم و در دست پهن میکنیم. از مواد میانی که آماده کردهایم، وسط آن میگذاریم و با دست، جمع میکنیم. آنها را به صورت دلخواه شکل میدهیم.
یک تخممرغ را با ۲ قاشق شیر مخلوط میکنیم. کراکتها را اول در آرد سفید، سپس در مخلوط تخممرغ و شیر و بعد در آرد سوخاری میغلتانیم. آنها را در روغن داغ سرخ کرده، روی دستمال میگذاریم تا روغن اضافی آن کشیده شود.
کراکت سیب زمینی را میتوانید هم به صورت گرم و هم به صورت سرد سرو کنید.