خورشت پاییزی به و آلو
خورشت به و آلو خورشتی خوشطعم و ملس است که خاصیت زیادی دارد.این خورشت، یک خورشت پاییزی است.
مواد لازم:
گوشت خورشتی: ۳۵۰ گرم
به: ۲ عدد
آلو بخارا: ۱۰۰ گرم
لپه: یکسوم پیمانه
پیاز: یک عدد
شکر: یک قاشق سوپخوری
رب گوجهفرنگی: یک قاشق سوپخوری
زعفران ساییده شده: یک قاشق چایخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه:
لپه را چند ساعت در آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
به را خوب بشویید و پس از پوست گرفتن، بهصورت هلالی برش بزنید.
در تابهای مقداری روغن ریخته و برشهای به را در آن سرخ کنید. پس از اینکه به تغییر رنگ داد و نرم شد، تابه را کنار بگذارید.
آلو بخارا را بشویید و حدود ۲ ساعت در آب خیس کنید.
پیاز را خلالی خرد کنید. در قابلمه مقداری روغن بریزید و پیاز خلالی را در آن سرخ کنید. سپس مقداری نمک، فلفل و زردچوبه به آن بزنید.
لپه را آبکش کنید. آن را با گوشت به پیازداغ افزوده و خوب تفت دهید. وقتی مواد خوب با هم مخلوط شدند، زعفران را بیفزایید.
در قابلمه مقداری آب جوش بریزید. در قابلمه را بگذارید تا خورشت با حرارت ملایم بپزد. پس از گذشت یک ساعت، آلو بخارای خیس خورده را در خورشت بریزید.
به سرخ شده را با شکر مخلوط و وقتی گوشت پخت، آن را به خورشت اضافه کنید.
رب را در تابۀ کوچکی با کمی روغن تفت دهید تا خامی آن گرفته شود. سپس آن را در خورشت بریزید. بگذارید خورشت یک ربع دیگر بجوشد تا آماده شود.
نکته
میتوانید به را با پوست هم برش بزنید. برای این کار پوست به را خوب و بادقت بشویید.
با توجه به اینکه آلو طعمدهندۀ این غذا است، میزان آن را بنا به ذائقه میتوانید کم یا زیاد کنید.
میتوانید آلو را جداگانه بپزید و سپس به خورشت اضافه کنید. ولی پختن گوشت با آلو، باعث طعمدارشدن بیشتر خورشت میشود.
مقدار شکر هم بستگی به ذائقۀ شما دارد. اگر به ترشمزه است، مقدار شکر را بیشتر کنید.
خورشت آلو مسما
خورشت آلو مسما خورشتی سنتی ایرانیان خوش طعم و ملسی است که با مرغ درست میشود. در تهیه این خورشت هم از قیسی و هم از آلو سیاه استفاده میشود و به همین دلیل این غذا طعم بی نظیری دارد.
مواد لازم
مرغ: ۴ تکه
قیسی: ۱۲ عدد
آلو سیاه: ۱۲ عدد
پیاز: ۲ عدد
شکر: ۲ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه
پیاز را خلالی خرد کنید و در مقداری روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شود. وقتی پیاز سرخ شد، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن بیفزایید.
آلو سیاه و قیسی ها را جداگانه در تابه دیگری خوب تفت دهید و کنار بگذارید. مراقب باشید آلو ها نسوزند.
حتماً آلو ها باید تفت داده شوند. در غیر این صورت در خورشت ول میشوند و ظاهر غذا را خراب میکنند.
رب و شکر را به پیاز داغ افزوده و تفت دهید تا شکر کاملاً حل و مواد یکدست شوند.
میزان شکر این خورشت به ذائقه شما بستگی دارد و قابل تغییر است.
تکه های مرغ را به مواد افزوده، تفت دهید تا کمی طلایی شوند. بهتر است از سینه یا فیله مرغ استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با انواع خورشت آلو، مطلب شیرین قاتوق، خورشت آلوی گیلانی را مطالعه کنید.
پس از اینکه مرغ ها سرخ شدند، آلو های تفت داده شده را اضافه کنید.
سپس در قابلمه ۴ لیوان آب بریزید و وقتی به جوش آمد، شعله را کم کنید تا خورشت بپزد و جا بیفتد. این خورشت باید غلیظ و آب کمی داشته باشد.
در اواخر پخت مقداری زعفران دم کرده در خورشت بریزید.
در صورت تمایل میتوانید همراه با زعفران، مقداری گلاب هم به خورشت اضافه کنید.
خورشت کدو حلوایی ؛ خورشت پاییزی
مواد لازم :
گوشت گوسفندی ۳۰۰ گرم
لپه ۱ پیمانه
پیاز ۲ عدد متوسط
الو خورشتی به دلخواه
کدوحلوایی ۴۰۰گرم
برنج به میزان دلخواه
طرز تهیه :
ابتدا پیاز رو نگینی ریز خورد کرده و تفت میدیم تا طلایی بشه بعد گوشت رو بهش اضافه و تفت میدیم و بعد لپه رو اضافه میکنیم و تفت میدیم و زردچوبه و رب میزنیم و ۲ پیمانه اب میریزیم روش و روی حرارت ملایم میزاریم بجوشه و جا بیوفته.
کدو حلوایی رو خورد کرده و یه تفت خیلی کم میدیم درحدی ک رنگش اصلا عوض نشه ، ده دقیقه اخر پخت الو و کدوحلوایی رو اضافه میکنیم.
برای ته دیگ برنج من وقتی برنج رو ابکش کردم مغز تخم افتابگردان ریختم ته قابلمه و یکم برنج رو زعفرونی کردم و روش ریختم و دم کردم.
خورشت صیفی جات
مواد لازم
یک عدد متوسط هویج
سه عدد گوجه فرنگی
چهار پیمانه ساقه کرفس خرد شده
روغن کنجد به میزان مورد نیاز
دو عدد بزرگ کدو خورشتی
یک عدد متوسط سیب زمینی
یک پیمانه لوبیا سبز خرد شده
نمک، زردچوبه، فلفل، زنجبیل و ادویه خورشتی به میزان مورد نیاز
طرز تهیه
در ابتدا سعی کنید تمام صیفی جات را به صورت یک سانتی خرد کنید. سپس لوبیا و کرفس تان را با یک دستگاه بخارپز(اگر ندارید می توانید از مقداری آب به عنوان آب پز کردن استفاده کنید) آب پز کنید. در همین حال پیاز را به همراه روغن کنجد و زردچوبه تفت دهید.
حال به همین روش هویج و سیب زمینی و صیفی جات دیگر را در یک ماهیتابه قرار دهید و آن هارا به خوبی تفت دهید و در نهایت هم لوبیا و کرفس را به آن اضافه کنید.
گوجه هایی که آماده کرده بودید را به همراه کمی نمک و زنجبیل در مخلوط کن قرار دهید و زمانی که حسابی له شدند آن هارا با مواد قبلی ترکیب کنید.
حال همه ی آن هارا با حرارتی ملایم تفت دهید و زمانی که آماده شد از آب لیموی تازه استفاده کنید تا طعم بهتری پیدا کنند.
خورشت صیفی جات شما حاضر شده است. می توانید آن را با کمی برنج میل کنید و از آن لذت ببرید.
نکته
هرگز از روغن سرخ کردنی استفاده نکنید. خورشت صیفی جات به کم چرب بودن آن معروف است و شمارا سالم نگه می دارد اما اگر از روغن سرخ کردنی برای تهیه و تفت دادن آن استفاده کنید، فواید آن کم می شود. سعی کنید همیشه آن را با روغن کنجد یا زیتون تفت دهید.
سعی کنید صیفی جات های تازه ای برای خورشت تان تهیه کنید. صیفی جات هایی که مانده باشند ممکن است در حین تفت داده شدند از همدیگر وا روند و ظاهر نهایی غذا را خراب کنند.
صیفی جات هارا به خوبی بالا و پایین کنید تا بتوانند رنگ طلایی و مناسبی داشته باشند. دقت کنید که گوجه ها حتما بایستی بزرگ باشند تا بتوانند تمام صیفی جات هارا پوشش دهند. علاوه بر این می توانید از کمی رب گوجه هم استفاده کنید.
هر چند دقیقه یکبار خورشت تان را بررسی کنید. زمان آماده شدن آن به میزان شعله ی شما بستگی دارد اما همیشه سعی کنید که حرارت شعله تان را بر روی متوسط قرار دهید تا به خوبی پخته شوند.
مواد لازم
گوشت: ۵۰۰ گرم
گل کلم کوچک: ۱ عدد
لپه: یک سوم پیمانه
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری
پیاز: ۱ عدد
آبلیمو: ۴ قاشق غذا خوری
زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذا خوری
روغن: به مقدار لازم
نمک فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه
لپه را از قبل به مدت چند ساعت خیس میکنیم و ۳ بار آب آن را عوض میکنیم. سپس آن را میپزیم.
پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن سرخ میکنیم و نیمی از آن را کنار میگذاریم.
گوشت را شسته و به قطعات درشت تقسیم میکنیم. آن را در پیاز تفت میدهیم تا رنگ گوشت تغییر کند. فلفل و زردچوبه به آن اضافه میکنیم و کمی همراه گوشت تفت میدهیم. ۳ لیوان آب جوش به آن اضافه کرده و در قابلمه را میبندیم و اجازه میدهیم به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کرده و صبر میکنیم تا گوشت پخته شود.
گل کلمها را پس از شستن به قطعات با اندازه دلخواه تقسیم کرده و روی آن کمی نمک میپاشیم و در مقداری روغن سرخ میکنیم. میتوان به جای سرخ کردن گل کلم آن را بخارپز یا آب پز کرد.
لپههای پخته شده را با نیمی از پیاز داغهایی که کنار گذاشته بودیم تفت میدهیم و درساعت آخر پخت گوشت به آن اضافه میکنیم.
رب گوجه را درمقداری روغن تفت داده و به همراه نمک و آبلیمو به خورشت اضافه میکنیم.
گل کلمها را به خورشت اضافه میکنیم؛ و اجازه میدهیم خورشت جا بیفتد.
در انتها زعفران را به خورشت اضافه میکنیم. بعد از ۵ دقیقه خورشت آماده سرو میباشد.
نکته
در این خورشت میتوان از مرغ نیز استفاده کرد؛ بهتر است از سینه مرغ استفاده شود.
هم چنین میتوان از گوشت چرخ کرده به شکل کوفته استفاده کرد.
گل کلم خیلی سریع پخته میشود بنابراین، باید مراقب بود که له نشود و از به هم زدن آن خودداری شود زیرا، خورشت شکل خود را از دست میدهد.
این مقدار مواد اولیه برای ۵ نفر مناسب میباشد.
دربارهی گل کلم
گل کلم از جمله سبزیجاتی است که معمولا گل آن استفاده میشود و برگ و ساقه آن دور ریخته میشود. در انتخاب گل کلم باید به تازگی، تمیزی، سفیدی و به هم پیوستگی گلهای آن دقت کرد. از مصرف گل کلمهایی که سیاه شده اند و یا لکههای سیاه دارند و هم چنین گلهای کوچکی روی آن به وجود آمده خودداری کنید. گل کلم بهتر است به صورت تازه مصرف شود.