مواد لازم
لپه ۱/۳ پیمانه
نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده) به مقدار لازم
برنج ۱/۲ پیمانه
پیاز نگینی خرد شده ۱ عدد
روغن مایع به مقدار لازم
گوشت چرخ کرده (مخلوط گوساله و گوسفند) ۴۰۰ گرم
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق سوپخوری
زردچوبه (پودر شده) ۱/۲ قاشق چایخوری
ادویه کاری ۱ قاشق چایخوری
سبزی (پاک و خرد شده) ۲۰۰ گرم
زعفران ۲ قاشق سوپخوری
سرکه سفید ۴۵ میلی لیتر
شکر ۱ قاشق سوپخوری
پیاز مخروطی ۱۶ عدد
استاک سفید گوساله ۵۰۰ میلی لیتر
طرز تهیه
۱. آب روی لپه خیسشده را خالی کرده و آن را در قابلمهای حاوی مقداری آب جوش، روی حرارت ملایم، بریزید تا بهمدت ۳ساعت بپزد. در اواسط پخت، مقداری نمک به آن بیافزایید و آبکش کنید.
۲. آب روی برنج خیسشده را خالی کرده و آن را در قابلمهای، حاوی مقداری آب جوش روی حرارت زیاد قرار دهید تا بهمدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه بپزد سپس آبکش کنید.
۳. پیاز نگینی خردشده را در تابهای حاوی مقداری روغن داغ تفت دهید تا طلاییرنگ شود سپس گوشت را به آن بیافزایید و تفت دهید تا آب گوشت کاملاً کشیده شود. در حین تفت دادن، گوشت را مرتباً با قاشق چوبی از هم باز کنید.
۴. رب گوجهفرنگی را در تابهای دیگر حاوی مقداری روغن تفت دهید تا خوشرنگ شود سپس نیمی از آن را بههمراه زردچوبه، ادویه کاری، مقداری نمک و فلفل سیاه به تابه حاوی گوشت بیافزایید و تفت دهید.
۵. برنج آبکششده، لپه پختهشده، سبزی، زعفران، نیمی از سرکه و نیمی از شکر را به تابه بیافزایید و هم بزنید تا مواد کاملاً با یکدیگر مخلوط شوند.
۶. پیازها را پوست بگیرید و ریشه آنها را جدا کنید، شعاع پیاز را برش دهید و داخل قابلمهای حاوی آب جوش بریزید تا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزند و برگهای آن، نرم و از هم جدا شوند.
۷. از مخلوط آمادهشده روی لایه پیاز قرار دهید و آن را رول کنید و داخل قابلمهای بچینید.
۸. استاک را در قابلمهای دیگر بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید سپس آن را بهتدریج و بههمراه بقیه رب گوجهفرنگی تفت دادهشده به قابلمه حاوی پیازهای رول شده بیافزایید و حرارت را ملایم کنید تا دلمه بهمدت ۲۰ دقیقه بپزد.
۹. ۱۰ دقیقه پس از شروع پخت، بقیه سرکه و بقیه شکر را به قابلمه بیافزایید و بگذارید چاشنی کاملاً به خورد دلمهها برود. پس از پخت، دلمه را در ظرف مورد نظر سرو کنید.
نکته
ادویه کاری شامل: زردچوبه، دارچین، هل، زیره و تخم گشنیز است که بهصورت آسیابشده با پودر سیر مخلوط شدهاند.
سبزی شامل: ترخون، گشنیز، مرزه و جعفری (از هر کدام به یک اندازه) است.