مروزه با توجه به مشغله کاری زیاد، فست فود جایگزین غذای سالم ایرانی شده است. اما همانطور که میدانید مریضیها نسبت به گذشته زیاد، و همچنین طول عمرها کاهش یافته است.
تمام این مشکلات از تغذیه نادرست نشات میگیرد. ایران دارای فرهنگ غنی با غذاهای متنوع و سالمی است که میتوانید با بهرهگیری از آنها زندگی سالمی داشته باشید.
با ما همراه باشید تا با تعدادی از غذای سالم ایرانی آشنا شوید.
کله جوش بمب کلسیم!
همه با شنیدن کله جوش به یاد بیبی و نوهاش در قصههای مجید میافتند. کله جوش در شهرهای گوناگون با روشهای مختلف طبخ میشود. آسان ترین نوع کله جوش، کله جوش اصفهانی است که با کشک، نعنا، گردو و پیاز پخته میشود.
در برخی استانها کله جوش با گوشت قلقلی، لپه و برنج هم پخته میشود. میتوانید کله جوش را همچون آبگوشت تیلیت و میل کنید. با خوردن کله جوش از پوکی استخوان در پیری جلوگیری کنید.
خواص پایه و اساس کله جوش را بدانیم:
خواص کشک به عنوان ماده اولیه یک غذای سالم ایرانی
منبع خوب تامین کننده کلسیم و فسفر
جوان سازی پوست با استفاده از ماسک کشک و همچنین درمان آفتاب سوختگی
مناسب برای بدنسازان به دلیل وجود پروتئین و گروتئین
افزایش دهنده سوخت و ساز بدن و کمک به لاغری
و…
دیزی نماد غذای سالم ایرانی
دیزی قدمت زیادی در تاریخ غذای سالم ایرانی دارد. حتی ضرب المثلهایی هم از آن دیده میشود:
در گذشته آبگوشت بدلیل سیرکنندگی و قوت بخشی زیاد، غذای کارگران بوده است.
خواص دیزی
دارای گوشت به عنوان منبع خوب پروتئین و آهن
نخود، سرشار از فولات(فولیک اسید)، ویتامین B6، ویتامین C و روی
سیب زمینی، تامین کننده نیاز نشاستهای بدن، سرشار از فیبر و پتاسیم، کاهش دهنده فشار خون، کمک به درمان روماتیسم
وجود پیاز به عنوان آنتی اکسیدان قوی، کاهنده کلسترول و کند کننده روند سرطان
و…
حلیم
احتمالا حلیم، سفرههای دلنشین افطار را برایتان تداعی میکند. پایه و اساس حلیم، گندم میباشد. خواص زیاد گندم حلیم را به یکی از مفیدترین غذای سالم ایرانی تبدیل کرده است. گوشت موجود در حلیم، منبع خوب آهن و پروتئین میباشد.
مصرف حلیم برای ورزشکاران به دلیل پروتئین آن، و به افراد کمخون، به دلیل آهن آن توصیه میشود. اما در مصرف آن زیاده روی نکنید چون کالری بالایی دارد.
خواص گندم
فیبر بالا
سرشار از روی، آهن، نیاسین، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، گوگرد، کلر، آرسنیک، سیلیکون، منگنز، ید، مس، ویتامین B و ویتامین E
کاهش دهنده بیماریهای قلبی، به دلیل کاهش فشارخون، قندخون و احتمال لخته شدن خون
کاهش دهنده ریسک ابتلا به یبوست و سرطان روده بزرگ و سینه
جوانه آن، افزایش دهنده شیر مادران شیرده
کمک به بیماریهای پوستی و ریزش مو
و….
شما میتوانید با مصرف حلیم از تمامی خواص گندم بهرهمند شوید.
کله پاچه
کله پاچه یا همان کلپچ معروف، تداعی کننده صبحانههای دورهمی جمعه است. از دیرباز کله پاچه، خود را در سفره صبحانه ایرانیها جا کرده است.
خواص کله پاچه
ترمیم کننده بافت بدن به دلیل پروتئین بالا
تامین کننده ویتامین خانواده B و آهن توسط زبان خوشمزه آن
پاچه، افزایش دهنده شیر مادران
و…
نکته: با وجود خواص ذکر شده مصرف کله پاچه به خصوص مغز آن، برای افرادی که کلسترول و بیماری قلبی دارند پیشنهاد نمیشود.
نکته: اگر شما هم فکر میکنید که کله پاچه به خاطر ژلاتینی بودن حاصل از پروتئین، برای استخوان و مفاصل مفید است؛ باید بدانید که سخت در اشتباهید چون پروتئین کله پاچه تمام آمینو اسیدهای سازنده پروتئین را ندارد و ناقص است. با این وجود تحقیقاتی در این باره درحال انجام میباشد.
عدسی معجون خونساز!
غذای سالم ایرانی دیگر، عدسی میباشد که خیلی ساده و سریع آماده میشود. عدس که پایه و اساس عدسی است، خواص زیادی دارد و همگان آن را به خاطر آهن زیاد آن میشناسند. اما خواص دیگر عدس چیست؟
خواص عدس
دارای پروتئینی معادل گوشت
دارای آمینواسیدهای لیزین، محرک هورمون رشد، و ایزولئوسین، کمک به رشد عضلات
کنترل کننده دیابت و قند خون به دلیل فیبر بالا
کند کننده پیشرفت سرطان به دلیل وجود لکتین در آن
و…
نکته: عدسی میتواند برای تغذیه دانشآموزان در صبحهای امتحان، مفید باشد.
سیرابی
سیرابی از معده گوسفند و گاو درست میشود. ممکن است به خاطر بوی بد آن از خوردن سیرابی اجتناب کنید، اما با دانستن فواید زیاد این غذای پرزدار باز هم از آن فراری خواهید بود؟
خواص سیرابی
سرشار از زینک است و به همین دلیل غذای سالم ایرانی و مفید برای پوست، مو، ناخن و سرعت بخشی به بهبود زخمها میباشد.
منبعی مفید برای کلسیم، آهن و فسفر
مفید برای رفع حالت تهوع زنان باردار، به دلیل وجود ویتامین B12 در آن
دربردارنده ویتامین E، مفید برای قلب، پوست و مو و همچنین کاهش دهنده پیشرفت سرطان
دارای نیاسین(B3)، مفید برای پوست و کنترل کلسترول و دیابت
کمک به دستگاه گوارش به خاطر فیبر موجود در آن
نکته: اگر پوست سالم و موهای پرپشتی میخواهید، حتما سیرابی را در سبد غذایی خود بگنجانید.
نکته: اگر آرزوی داشتن فرزندانی قدبلند را دارید، مصرف سیرابی در سنین رشد به شدت توصیه میشود.
نکته: برخلاف کله پاچه، سیرابی کلسترول بالایی ندارد اما غذایی چرب است؛ پس در خورد آن احتیاط کنید.
بامیه
خورشت بامیه به خاطر خواص زیاد آن در گروه غذای سالم ایرانی قرار میگیرد. بیشتر افراد به خاطر لزج بودن بامیه از آن بیزار هستند. اما سخت در اشتباهند چون بامیه خواص زیادی دارد که با هم به آن میپردازیم:
خواص بامیه
کنترل کننده دیابت و کاهنده قند خون به دلیل فیبر موجود در آن
کاهش دهنده رشد سرطان به دلیل آنتی اکسیدان بالا
مفید برای پوست به خاطر ویتامین c
درخشان کننده، نرم کننده و پرپشت کننده مو
و…
نکته: خورشت بامیه علاوه بر خواص زیاد موجود در بامیه، شامل پروتئین و آهن گوشت نیز میباشد.
نتیجهگیری
اگر به سلامت خود اهمیت میدهید، حتما غذای سالم ایرانی را از دست ندهید. ممکن است بگویید که مشغله کاری مانع از این کار میشود، اما غذاهایی چون کله جوش و عدسی را میتوانید به سرعت طبخ و آماده سرو کنید. کله پاچه، سیرابی و حلیم را نیز میتوانید از مغازههای معتبر تهیه کنید. تغذیه سالم اساس زندگی سالم است.
اصل اعتدال را فراموش نکنید و به دلیل فایده این غذاها، در خوردنشان زیاده روی نکنید.