شیرینی شیر یا تافی شیر یکی از شیرینی های سنتی آذربایجان است که به لهجه محلی به نام سوت شیر نیسی شناخته می شود که از ترکیب شیر و شکر تهیه می شود و معمولا به عنوان تافی خانگی یا جایگزین قند در مهمانی ها استفاده می شود. ترکیب شیر و شکر را بعد از قوام آمدن به قدی هم می زنند که خوب هوادهی شده و پف دار و غلیظ شود. طرز تهیه انواع شیرینی شیر به روش های مختلف را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم :
شیر ۲ کیلو
شکر ۲ کیلو
طرز تهیه :
شیر و شکر را در قابلمه ای مخلوط کرده روی حرارت قرار دهید و مدام با قاشق چوبی هم بزنید تا زمانی که به اندازه شربت مربا غلیظ شود.
یک کاسه کوچک اب سرد کنار دستتان بگذارید و کمی از مواد را داخل کاسه بریزید اگر مواد از هم جدا نشد یعنی به غلظت مناسب رسیده است. قابلمه را از روی حرارت بردارید و به هم زدن ادامه دهید تا زمانی که مواد مثل حلوا به هم بچسبند.
پشت سینی را با چند قطره روغن چرب کنید و مواد را روی سینی پهن کنید و از خلال بادام ، خلال پسته یا گل محمدی برای تزئین شیرینی استفاده کنید.
زمانی که روی شیرینی خشک شد ، برش می زنیم و سپس روی کاغذ برمیگردانیم تا پشت شیرینی هم خشک شود. سپس شیرینی را در ظرف بچینید و همراه چای میل نمایید.
شیرینی شیر یا سوت شیر نیسی مراغه
مواد لازم :
آرد برنج ۱۰۰ گرم
پودر نشاسته ۱۵۰ گرم
شکر ۵۰۰ گرم
گلاب ۱/۲ لیوان
شیر یک لیتر( حدود ۴ لیوان)
آب ۱ لیتر
پودر پسته به میزان دلخواه
طرز تهیه :
پودر نشاسته را در یک لیتر آب حل کنید. آرد برنج را در یک لیتر شیر حل کنید.
هر دو مایع را در قابله ریخته روی حرارت ملایم مدام هم بزنید تا مثل فرنی غلیظ شود.
شکر و گلاب را اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا غلظت مواد به حدی برسد که جای قاشق رویش باقی بماند.
مواد را در ظرف مناسب ریخته و بعد از سرد شدن برش بزنید و با پودر پسته تزئین نمایید.
می توانید کف ظرف را با پلاستیک با فویل بپوشانید که به راحتی شیرینی از ظرف خارج شود.
شیرینی شیر قندی
مواد لازم :
شیر ۶ پیمانه
شکر ۳ پیمانه
کره ۵۰ گرم
وانیل به مقدار لازم
پودر پسته برای تزیین به مقدار لازم
طرز تهیه :
شیر ، شکر ، کره و وانیل را در قابلمه ای روی حرارت ملایم بگذارید.
حدود ۱ – ۲ ساعت طول می کشد تا مواد به آرامی بجوشند و قوام بیایند.
برای تست قوام شیرینی به اندازه نوک قاشق غذاخوری از مواد در حال جوش بردارید و در یک لیون آب سرد بریزید ، اگر بلافاصه شیر پس نداد یعنی آماده است.
شیرینی شیر را از روی حرارت برداشته و حدودد ۱۰ دقیقه آرام هم بزنید تا کمی از حرارت بیوفتد.
کف سینی را چرب کرده و به قطر ۲ سانتی متر مواد را داخل سینی بریزید و اجازه دهید کمی سرد شود سپس به صورت مربع یا لوزی برش بزنید و رویش پودر پسته بپاشید.
شیرینی شیر ساده
مواد لازم :
کره نرم ۱۰۰ گرم
تخممرغ ۱ عدد
شیر ۱۲۵ میلیلیتر (یکدوم پیمانه)
شکر ۱۵۰ گرم
روغن مایع ۵۰ میلیلیتر (حدود یکچهارم پیمانه)
آرد ۴۰۰ گرم
بیکینگپودر ۱ قاشق چایخوری
گردو یا بادام خرد کرده برای تزئین به میزان لازم
طرز تهیه :
تمام مواد را از قبل بیرون بگذارید تا به دمای اتاق برسند.
کره ، تخم مرغ ، شیر ، شکر ، روغن مایع ، آرد و بکینگ پودر را با هم مخلوط کنید تا یکدست و خمیری شود.
به اندازه یک گردوی کوچک از خمیر برداشته به شکل بیضی در آورده و در مخلوط گردو و بادام خرد شده بغلتانید.
کف سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید و شیرینی ها را با فاصله از هم بچینید و به مدت ۲۵ دقیقه در فری که از قبل با دمای ۱۷۰ دردسرجه سانتیگراد گرم شده است قرار دهید تا بپزد و کف شیرینی ها کمی طلایی شود.
نکات لازم برای تهیه شیرینی شیر
شما می توانید ۲ قاشق غذاخوری پودر نسکافه یا پودر کاکائو را در آب حل کرده و بعد از ۱ ساعت و نیم به مواد اضافه کنید تا شیرینی شما طعم نسکافه یا کاکائو بگیرد.
روی شیرینی را میتوانید پودر نارگیل بپاشید.
روی شیرینی را بعد از چیدن در ظرف حتما باید سلفون بکشید که خشک نشود .
اگر از شیر محلی برای تهیه شیرینی استفاده کنید رنگش کرمی می شود و اگر از شیر پاکتی استفاده کنید رنگش سفید خواهد شد.
برای زرد شدن شیرینی می توانید مقداری زعفران به مواد اضافه کنید.
شیرینی را باید مدام هم بزنید وگرنه یا سر می رود یا ته می گیرد.
اگر غلظت مواد خیلی زیاد شد می توانید یک قاشق شیر به آن اضافه کنید.
این شیرینی را می توانید در ظرف در بسته به مدت ۱ ماه در یخچال و ۲ ماه در فریزر نگهداری نمایید.روش تهیه چند مدل شیرینی سوت شیرنیسی (شیرینی شیر)