غذاهای محلی و سنتی

طرز تهیه غذا های سنتی با کشک

چند نوع غذا محلی با کشک خورش فسوجن کشک (تفرش) وقروتو (غذای بجنوردی) وآبگوشت کشک لرستان

خورش فسوجن کشک (تفرش)

فسوجن کشک، همان خورش فسنجان است که به گونه‏ های مختلف در تفرش درست می ‏شود. در واقع به جای رب ‏انار از ماست یا کشک استفاده می‏ شود.

گاهی به جای گوشت مرغ یا گوسفند از گوشت اردک، غاز یا کبک نیز استفاده می ‏کنند.

مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر:

کشک ۲ پیمانه

فیله مرغ ۵۰۰ گرم

مغز گردوی ساییده ۲۰۰ گرم

پیاز رنده شده ۱ عدد

سیر ۵ حبه

نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم


طرز تهیه:

سینه ی مرغ را به قطعات متوسط خرد نمایید و با پیاز رنده شده و چند حبه سیر، مقداری زردچوبه، فلفل و روغن تفت دهید تا آب پیاز و مرغ بر چیده شود.

در این هنگام مغز گردوی پودر شده را ریخته، بعد از چند بار هم زدن، ۱ لیتر آب اضافه نمایید تا گوشت پخته شود.

بعد از یک ساعت، کشک را اضافه نموده و شعله را ملایم نمایید تا گردو به روغن بیافتد و گوشت مرغ کاملا پخته و حالت ریش ریش پیدا کند.

خورش را در ظرف کشیده و با برنج سرو کنید.

نکته:
در صورتی که خورش هنوز به روغن نیفتاده است و مرغ پخته است، بهتر است که مرغ را خارج نموده و اجازه دهید تا خورش غلیظ و جا افتاده شود و سپس مرغ پخته را به خورش اضافه نمایید.


قروتو (غذای بجنوردی)

مواد لازم:

پیاز متوسط یک عدد

کشک ۲۵۰ گرم

ماست ۲۵۰ گرم

مغز گردوی خرد شده ۵۰ گرم

سبزی خردشده ( تره، جعفری و ترخون) ۱۰۰ گرم

روغن حیوانی یا کره ۵۰ گرم

نعنا خشک یک قاشق غذاخوری

شیرین بیان یک قاشق غذاخوری

نمک و زردچوبه به مقدار لازم


طرز تهیه:

ابتدا ماست را خوب هم می زنیم تا کمی شل شود (اگر ماست ترش باشد، بهتر است).

کشک را به ماست اضافه کرده و هم می ‌زنیم تا مخلوط و یک ‌دست شود.

سپس دو و نیم لیوان آب به آن اضافه می‌کنیم تا ماست و کشک به صورت مایع غلیظی در آید.

روغن یا کره را در قابلمه ای می‌ریزیم و پیاز را خرد کرده و سرخ می‌کنیم.

وقتی پیاز طلایی شد، نعنا خشک و زردچوبه را به آن اضافه می‌کنیم و هم می‌زنیم.

سپس سبزی خرد شده را به آن اضافه می‌کنیم و خیلی کم تفت می‌دهیم.

بعد مغز گردو، شیرین بیان و نمک را می‌ریزیم.

در انتها مخلوط ماست و کشک را به آن اضافه کرده و مرتب هم می‌زنیم. چون این غذا، ماست دارد باید دائما هم بزنیم تا به‌ جوش آید و اگر هم نزنیم ماست اصطلاحا می بُرد.

بعد از اولین جوش، می گذاریم مدت ۱۰ دقیقه به خاطر کشک، غذا بجوشد.

قروتو را مثل آبگوشت با نان ترید شده می‌خورند که بسیار خوشمزه است. به صورت سوپ هم می‌توان آن ‌را خورد.


آبگوشت کشک لرستان

مواد لازم :

گوشت آبگوشتی ۵۰۰ گرم

نخود و لوبیا سفید ۲ پیمانه

بادمجان سرخ کرده ۲ عدد

پیاز ۱ عدد درشت

سیر ۴ حبه

کشک ۲۵۰ گرم

نمک و زردچوبه و نعنا خشک به میزان لازم

روغن مایع به میزان لازم


طرز تهیه :

نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کنید و هنگام پخت غذا، آب آن ها را خالی کنید و بشویید.

گوشت، نخود، لوبیا سفید، نمک، پیاز خرد کرده و حبه های سیر را با ۵ پیمانه آب خوب بپزید.

پس از اینکه یک ساعت از پخت آبگوشت گذشت، زردچوبه را بریزید و نیم ساعت مانده به پایان پخت آبگوشت، بادمجان های سرخ شده راهم اضافه کنید.

در آخر، کشک را اضافه کنید تا چند جوش بزند.

کمی نعنا داغ درست کنید و در آبگوشت بریزید.

وقتی آبگوشت کاملا جا افتاد ، آب آن را در ظرف های جداگانه بکشید. گوشت، بادمجان، لوبیا و نخود را نیز با هم بکوبید و با سبزی خوردن و نان سنگک سرو کنید.

به این آبگوشت به زبان محلی ” دو گوله دودار” گفته می شود و در فصل سرما بسیار طرفدار دارد و از نظر مواد لازم برای بدن بسیار غنی و در عین حال، خوشمزه و دلچسب است.


کشک کدو، غذای کرمانی

مواد لازم برای ۶-۴ نفر:

کشک ۱ پیمانه

کدو سبز ۷۵۰ گرم (۱۰ عدد متوسط)

پیاز داغ ۲ قاشق غذاخوری

سیر داغ، نعنا داغ به میزان لازم

فیله گوجه فرنگی ۴ عدد

پودر مغز گردو برای تزیین

نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم

روغن به میزان لازم


طرز تهیه:

شش عدد از کدوها را پس از پوست گرفتن، خرد نموده و سرخ کنید.

خالی کردن کدو
نیمی از پیاز داغ، سیرداغ و فیله های گوجه فرنگی خرد شده را نیز اضافه نموده و چند بار هم بزنید. کمی نمک، فلفل و زردچوبه به آنها بیفزایید.

سپس حرارت را ملایم نموده و درب ظرف را بگذارید تا کدوها با آب گوجه فرنگی بپزند.

بعد از آن که آب غذا کشیده شد، نیمی از کشک را اضافه نموده و شعله را خاموش کنید.

سپس کدوهای خرد شده و گوجه فرنگی را با گوشت کوب کاملا بکوبید تا نرم شود.

چهار عدد از کدوهایی را که کنار گذاشته اید، از وسط نصف کرده و سرخ کنید و اجازه دهید تا این کدوها نیز کمی بپزند.

مغز کدوهای دو نیم شده را خارج نموده و در ظرف بچینید و وسط آنها را از مخلوط کشک کدو و گوجه فرنگی پر کنید و روی آن را با بقیه پیاز داغ، سیرداغ، پودر گردو، نعنا داغ و کشک تزیین نمایید.


کشک و گوجه

این غذا ،یک غذای سبکه، به عنوان پیش غذا بدون نون( تیلیت) هم استفاده میشه. برای شام با شیره یا گردو یا سیب زمینی

مواد لازم۳ نفر

۱/۲ کیلو کشک
۲ عدد گوجه فرنگی درشت
۲قاشق غذاخوری پیاز داغ (دو قاشق غذاخوری)
۱ لیوان سبزی پلویی
ادویه (خیلی کم نمک، فلفل ،خیلی کم زردچوبه)
میتونین از تیکه های بادمجون سرخ شده هم استفاده کنین


طرز تهیه

توی پیاز داغ، گوجه ها رو پوست میکنین و به پیاز داغ اضافه میکنین تا آب گوجه در بیاد و کمی سرخ بشه. ب

به مواد بدست اومده، ادویه و سبزیمونو اضافه میکنیم. میذاریم یذره با هم بجوشه

بعداز کمی جوشیدن، کشک سفت رو بهش اضافه میکنیم.

میذاریم یذره با هم قل بزنن

به مخلوط سفت شده، آب اضافه میکنیم تا رقیق بشه.اندازه ۳ لیوان

میذاریم بجوشه تا مزه مواد با هم قاطی بشه و سفت بشه و جا بیفته

(اگر برای تیلیت میخوایید، کمی ؛ فقط کمی رقیق تر.واگر جای پیش غذا سرو میکنین، غلیظ تر خوشمزه تر میشه)

بجای سبزی و بادمجون میشه فقط از اسفناج هم استفاده کرد. خیلی سبک و خوشمزه میشه

برای سیب زمینی، آب پز میکنین و میذارین کنار. قبل از سرو میندازین توی کشک

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن