خواص بامیه برای سلامتی
۱. میزان فیبر بالا
فیبر رژیمی موجود در بامیه، بالاست و بنابراین بسیاری از متخصصین سلامت بهدلیل فواید گوارشی، مصرف آن را توصیهمیکنند. فیبر با تسهیل حرکات روده، به فرآیندهای گوارشی کمکمیکند.
۲. از دیابت جلوگیریمیکند
بامیه به جلوگیری از دیابت معروف است. بامیه، سرشار از فیبر است که به جلوگیری از این بیماری کمکمیکند.
نحوه استفاده
بهترین راه استفاده از بامیه برای کنترل دیابت، استفاده از آب بامیه است. روشهای درستکردن آب بامیه در پایین آمده است:
۱. انتهای دو عدد بامیه را ببرید.
۲. هنگامی که انتها را میبرید، مایع لزجی از آن خارجمیشود. آن را نشویید.
۳. شب، بامیهها را در لیوانی پر از آب انداخته و روی آن را با ظرفی بپوشانید.
۴. صبح، بامیهها را بیرونآورده و آب آن را بنوشید.
برای کنترل سطح بالای قندخونتان باید هرروز آب بامیه را تهیهکرده و هرصبح بنوشید. باید بدانیم که آب بامیه، بیشتر از بامیه پخته به درمان دیابت کمکمیکند. خوب است که بامیه را به کاریها و سوپهایتان اضافهکنید، اما برای رهایی سریع از قندخون بالا، آب بامیه خام خیسانده در آب را مصرفکنید.
چرا مفید است؟
فیبر حلشدنی موجود در غلاف بامیه به پایینآمدن قندخون کمکمیکند.
این کار، ازطریق کاهش جذب قند در روده انجاممیشود.
بامیه، بار گلیسمی گلوکز خون را کاهشمیدهد. بار گلیسمی، در عملکرد بدن برای پردازش قند، اختلال ایجادکرده و منجر به دیابت میشود.
فیبر حلشدن، نوعی ژل را در روده تشکیلمیدهد که جذب قند غذا را در روده کند میکند. این فیبر حلشدنی ازطریق ترشح اسیدهای گوارشی که در کلسترول بالا نقشدارند، به کاهش کلسترول کمکمیکند. این کار، به بدن اجازهمیدهد تا اسیدها را از بدن دفعکرده و از جذب دوباره آن جلوگیریکند.
۳. مقدار مناسب فولات
فولات موجود در بامیه، نقص لوله عصبی جنین را کاهشمیدهد. بنابراین، مصرف بامیه در دوره بارداری یا پیش از آن، بسیار توصیهمیشود.
۴. فواید ویتامین K
ویتامین K عامل اثرگذار در فرآیند انعقاد خون است. این ویتامین، نقش مهمی در تقویت استخوانهای ما دارد.
۵. آسم را کنترلمیکند
میتوان با گنجاندن بامیه در وعدههای غذایی، آسم را درمانکرد. مصرف بامیه به افراد مبتلا به آسم پیشنهادمیشود.
۶. از یبوست جلوگیریمیکند
بامیه، با تسهیل جذب درست آب، حرکت دفعی بدن را تضمینکرده و درنتیجه از یبوست جلوگیریمیکند.
۷. از گرمازدگی جلوگیریمیکند
بامیه به جلوگیری از گرمازدگی کمکمیکند.
۸. از سرطان روده بزرگ جلوگیریمیکند
این باور وجوددارد که تمام بیماریها در روده بزرگ شروعمیشوند. افزودن بامیه به وعدههای غذاییتان، بهمیزان زیادی از سرطان روده بزرگ و دیگر بیماریهای مربوط جلوگیریمیکند.
۹. چاقی را کنترلمیکند
با استفاده منظم از بامیه، چه خام و چه پخته، میتوانید تا حد زیادی از چاقی جلوگیریکنید. چاقی ضرورتا بهدلیل مصرف غذاهای چرب و پرکالری بهوجود نمیآید، بلکه بهخاطر کمبود مواد مغذی نیز میتواند باشد.
۱۰. سطح کلسترول را کنترلمیکند
این سبزیجات، جذب کمتر کلسترول را تضمینکرده و از بیماریهای قلبی و دردهایی که بخاطر کلسترول رخمیدهند، جلوگیریمیکند. کلسترول، عامل اصلی چاقی و بیماریهای قلبی در بدن است.
۱۱. غذا با شاخص گلیسمی پایین
اگر دیابتی هستید، متخصصین سلامت، خوردن غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین را توصیهمیکنند. بامیه یکی از غذاهای با شاخص گلیسمی ۲۰ است و بر اساس استانداردهای پزشکی، ارزش شاخص گلیسمی بامیه، بسیار پایین است.
۱۲: از بیماریهای کلیوی جلوگیریمیکند
مشکلات کلیوی، تهدیدی برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهشمار میآیند. تقریبا نیمی از بیماریهای مربوط به کلیه، بهدلیل دیابت بهوجودمیآیند. اگر، مصرف آب بامیه نیز در رژیم غذاییتان منظم باشد، به جلوگیری از بیماریهای کلیوی کمکمیکند.
۱۳: به گوارش کمکمیکند
بامیه بهدلیل فیبر حلشدنی که دارد، به تسریع گوارش کمککرده، سطح قندخون را بهبودبخشیده و خطر بیماریهای قلبی را کاهشمیدهد. بامیه برای دستگاه گوارش بسیار خوب است.
۱۴: منبع خوبی از آنتیاکسیدان
اگر غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان مصرفکنید، اینها به جلوگیری از سرطان، بیماریهای قلبی و پیری زودرس کمکمیکنند. بامیه دارای میزان زیادی آنتیاکسیدان مانند کوئرستین، کاتچین، اپیکاتچین، پروسیانیدین و روتین است. بنابراین، بامیه نهتنها از دیابت، بلکه از دیگر مشکلات سلامتی نیز جلوگیری و آنها را درمانمیکند. شکی نیست که بامیه یک ابرغذاست!
خواص بامیه برای پوست
۱۵. فیبر رژیمی برای پوستی سالم
بامیه، منبعی سرشار از فیبر رژیمی است. این سبزیجات، مشکلات گوارش را نیز مهارمیکند. پوست سالم، نشاندهنده گوارش درست است.
۱۶. ویتامین C برای پوستی جوانتر
ویتامین C موجود در بامیه، جوانی پوست را حفظمیکند. این ماده، به ترمیم بافتهای بدن کمکمیکند. ویتامین C به جوانی پوست کمککرده و آن را شاداب میکند.
۱۷. از تجمع رنگدانه در پوست جلوگیریمیکند
مواد مغذی موجود در بامیه، از تجمع رنگدانه در پوست جلوگیریمیکند. بامیه برای جوانسازی پوست و ترمیم آسیبها مفید است.
خواص بامیه برای مو
۱۸. موی حجیم
اگر از موهای کم خود خستهاید، برای باز گرداندن حجم مویتان از بامیه استفادهکنید. بامیه را با مقداری آب بجوشانید و از مایع لزجی که از آن خارجمیشود برای برگرداندن حجم مویتان استفادهکنید.
۱۹. نرمکننده مو
این ماده لزج را میتوان بهعنوان نرمکننده مو بهکاربرد. موی خود را شسته و آب اضافی آن را بگیرید. ماده لزج آبکی را بر مویتان ماساژدهید و بادقت با آب بشویید.
۲۰. مرطوبکننده پوست سر
بامیه، مرطوبکنندهای عالی برای پوست سر خشک و دارای خارش شماست. بامیه، موهایتان را نرمکرده و مانند مواد آرایشی موجود در بازار مضر نیست. بامیه برای افرادی که موی بههمریخته، فر و بیطراوت دارند عالی است.
۲۱. با شوره سر مبارزهمیکند
بامیه، وضعیت پوست سر را بهبودداده و با شوره سر مبارزهمیکند. بامیه، پوست سرتان را مرطوب کرده و شوره سر را مهارمیکند.
۲۲. موی براق
هنگامی که بامیه بهعنوان شوینده مو بهکاررود، موهایتان را جلا میدهد. هرچندوقت یکبار، استفاده از نرمکننده همیشگیتان را کنارگذاشته و با روش طبیعی از مویتان مراقبتکنید.
سایر خواص بامیه
۲۳. ادرارآور است است براي كساني كه مبتلا به سوزاك هستند يا هنگام ادرار احساس درد ميكنند باميه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا ميل كنند.
۲۴. براي درمان سفليس از جوشانده ريشه باميه استفاده شود (۳۰ گرم در يك ليتر آب هر شش ساعت يك ليوان ميل شود.)
۲۵. براي گرفتگي صدا از شربت باميه استفاده شود. ابتدا باميه را جوشانده سپس كمي شكر داخل آن ريخته جوشانده را روزي ۳ مرتبه بالاي غذا چند قاشق بخورند.
۲۶. جوشانده گل باميه ضدسودا ميباشد. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سيسي آب، سه بار در روز هربار يك استكان ميل شود.
۲۷. دمكرده تخم باميه ضدتشنج است. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سيسي آب.
۲۸. باميه به علت داشتن ماده ضدعفوني كننده كرم معده و كرمك را از بين ميبرد.
۲۹. براي درمان تبهاي كهنه ساقه بوته باميه را خيسانده و آب آن را چند روز متوالي بياشاميد.
۳۰. باميه بهخاطر وجود منگنز و كبالت تنظيم كننده ترشح غدد داخلي ميباشد.
۳۱. باميه تقويت كنندهي بينايي ميباشد.
۳۲. غده پروستات را تقویت میکند.
۳۳. ایمنی را افزایشمیدهد
۳۴. بینایی را بهبودمیبخشد
۳۵. ضماد التيام دهندهي زخم است.
نحوه انتخاب بامیه باکیفیت
اگرچه استفاده موضعی از بامیه بسیار خوب است، اما نمیتوانیم فواید خوردن آن را نادیدهبگیریم. بیشتر ما، هیچ سررشتهای در انتخاب بامیه خوب نداریم. دراینجا راهنمای سریعی داریم که به شما کمکمیکند فرآیند انتخاب بامیه را بهتر یادبگیرید.
۱. غلافهای کوچکتر
همیشه بهدنبال غلافهای کوچکتر بامیه باشید زیرا ترد هستند. غلافهای کوچک، مزه بهتری از غلافهای بزرگتر که سفت و بلند هستند، دارند.
۲. رنگ روشن
بهدنبال غلافهایی با رنگ سبز روشن باشید. ممکن است انواع قرمز و قرمز تیره هم پیداکنید. اینها نیز برای آشپزی بهکارمیروند اما سبزها استفاده بیشتری دارند.
۳. غلافهای بدون لکه
هنگام انتخاب بامیه، بامیههای بدون لکه را انتخابکنید. این بامیهها تازهاند و از درون فاسد نشدهاند.
۴. سفتی
به سفتی بامیه اهمیتدهید. اگرچه غلافهای کوچکتر معمولا ترد هستند اما نباید خیلی نرم باشند.
نحوه نگهداری بامیه
۱. بامیه را باید نشسته برداشت.
۲. میتوانید بامیه را در پاکت کاغذی نگهداشته یا با روزنامه ببندید. اگر پاکت کاغذی ندارید، میتوانید آن را در کیسه پلاستیکی سوراخدار نگهداری کنید.
۳. باید آن را در گرمترین قسمت یخچالتان بگذارید. این کار باعثمیشود بتوانید آن را حداقل تا ۳ روز نگهدارید.
۴. بامیه درصورت سردشدن زیاد، پوسیدهمیشود. پس مراقبباشید بامیه را در گرمترین دمای یخچالتان بگذارید.
۵. اگر میخواهید بامیه را برای مدت طولانیتری نگهداریکنید، آن را نیمپز کرده و فریزکنید.
نکات استفاده
۱. قبل از پخت، تمام قسمتهای بامیه را بهخوبی با آب بشویید.
۲. پس از شستن، خوب خشککرده و در حوله خشکی بگذارید.
۳. میتوانید آنها را در کیسههای زیپی گذاشته و از روز قبل از استفاده، در فریزر بگذارید. این کار باعثمیشود، بامیه هنگام پخت کمتر لزج شود. همچنین باعثمیشود بامیه، جامد و سفت شود.
۴. بامیه را فورا بعد از درآوردن از فریزر، به غذا اضافهکنید. میتوانید بامیه را بهصورت سالم یا خردشده استفادهکنید.
۵. همیشه قبل از اضافهکردن بامیه به غذایتان، انتهای بامیهها را بگیرید.
۶. آن را زیاد گرمنکنید تا از لزجشدنش جلوگیریکنید.
نکات آشپزی
۱. برای جلوگیری از لزجشدن، قبل از افزودن ادویهها، بامیه را در روغن سرخکنید. این کار تا حد زیادی مانع از لزجشدن بامیه میشود. بامیه را از تابه درآورده و در کناری بگذارید و در آخر به غذایتان اضافهکنید.
۲. قبل از استفاده از بامیه، آن را در سرکه یا آبلیمو بگذارید. روش دیگر، اضافهکردن لیمو یا سرکه به خود غذاست تا لزجی بامیه کمشود.
۳. برای کاهش لزجی بامیه، بامیهها را ۳-۴ دقیقه نیمپز کنید و زمانی که غذا تقریبا پخت، بامیه را به آن اضافه کنید.
ماده اصلی
ارزش غذایی
درصد RDA
انرژی
۱.۵% ۳۱ کیلوکالری
کربوهیدرات ۷.۰۳ گرم
۵.۴%
پروتئین
۲.۰ گرم ۴%
چربی کل ۰.۱ گرم
۰.۵%
کلسترول
۰ میلیگرم ۰%
فیبر رژیمی ۹%
۳۰۲ گرم
ویتامینها
فولات
۸۸ میکروگرم ۲۲%
نیاسین ۱.۰۰۰ میلیگرم
۶%
اسیدپانتاتونیک
۰.۲۴۵ میلیگرم ۵%
پیریدوکسین ۰.۲۱۵ میلیگرم
۱۶.۵%
ریبوفلاوین
۰.۰۶۰ میلیگرم ۴.۵%
تیامین ۰.۲۰۰ میلیگرم
۱۷%
ویتامین C
۲۱.۱ میلیگرم ۳۶%
ویتامین A ۳۷۵ واحد بینالمللی
۱۲.۵%
ویتامین E
۰.۳۶ میلیگرم ۲.۵%
ویتامین k ۵۳ میکروگرم
۴۴%
الکترولیت ها
سدیم
۸ میلیگرم ۰.۵%
پتاسیم ۳۰۳ میلیگرم
۶%
مواد معدنی
کلسیم
۸۱ میلیگرم ۸%
مس ۰.۰۹۴ میلیگرم
۱۰%
آهن
۰.۸۰ میلی گرم ۱۰%
منیزیم ۵۷ میلیگرم
۱۴%
منگنز
۰.۹۹۰ میلیگرم ۴۳%
فسفر ۶۳ میلیگرم
۹%
سلنیوم
۰.۷ میکروگرم ۱%
روی
۰.۶۰ میلیگرم
۵.۵%
فیتونوترینتها
بتاکاروتن
۲۲۵ میکروگرم
–
بتاکریپتوزانتین ۰ میکروگرم
–
لوتئین-زئازامنتین
۵۱۶ میکروگرم
–
۱۰۰ گرم بامیه حاوی ۱.۵% کالری، ۷.۰۳ گرم کربوهیدرات، ۲ گرم پروتئین، ۰.۱ گرم چربی و ۹% فیبر است. این مقدار فیبر میتواند برای بدن، بسیار مفید باشد. مواد مغذی دیگر، ۸۸ میلیگرم فولات، ۱ میلیگرم نیاسین، ۲۱.۱ میلیگرم ویتامین C، ۰.۳۶ میلیگرم ویتامین E و ۵۳ میلیگرم ویتامین K هستند. بهغیر از اینها، بامیه حاوی ۸۱ میلیگرم کلسیم، ۰.۰۹۴ میلیگرم مس، ۰.۸ میلیگرم آهن، ۵۷ میلیگرم منیزیم، ۰.۹۹ میلیگرم منگنز، ۶۳ میلیگرم فسفر و ۰.۶ میلیگرم روی هستند.