غذاهای محلی و سنتی

طرز تهیه چند نوع غذا های سنتی تبریز

دستور پخت غذاهای معروف تبریز بسیار خوشمزه ومتنوع

 خورش هویج تبریزی

مواد لازم 

گوشت مغز ران گوساله ۷۵۰ گرم
پیاز سرخ شده ۲ تا ۳ قاشق غذا خوری
هویج ۱ کیلو گرم
آلوی خشک ۲۵۰ گرم
زعفران ساییده ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری
شکر ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری
روغن ۱۵۰ گرم
نمک به قدر کافی


طرز تهیه 

گوشت یا مرغ را با پیاز خوب سرخ می کنیم تا رنگ گوشت کمی تیره شود، سپس می گذاریم با ۲ تا ۳ لیوان آب بپزد.
هویج را شسته، پوست آن را می گیریم. در یک تابه کمی روغن می ریزیم. هویج ها را ورقه ورقه و خلال می کنیم و در روغن سرخ می کنیم، پس از اینکه هویج سرخ شد، آن را کنار می گذاریم.
آلو را می شوییم. هویج سرخ شده و آلو را در قابلمه گوشت می ریزیم و می گذاریم هویج و آلو با آب گوشت یا مرغ بپزند.
زعفران را در آب جوش حل می کنیم و با کمی نمک و شکر داخل خورش می ریزیم. اجازه می دهیم خورش کاملاً به روغن بیفتد.
در صورتی که بخواهیم خورش ترش شود از کمی آبلیمو استفاده می کنیم.


خوراک دل آذربایجانی

مواد لازم 

دل گوسفند ۳ عدد
پیاز ۳ عدد
فلفل دلمه ای ۱ عدد
گوجه فرنگی ۳ عدد
پودر آویشن به میزان لازم
فلفل سیاه به میزان لازم
نمک و زردچوبه به میزان لازم
کره یا روغن به میزان لازم


طرز تهیه 

دل ها را شسته و خرد می کنیم (در صورت تمایل می توان از قلوه و جگر نیز استفاده کرد)
در ۱ قابلمه مناسب مقداری کره یا روغن می ریزیم تا داغ شود. پیاز ها را شسته و به صورت خلالی خرد می کنیم و در روغن داغ کمی تفت می دهیم.
پس از اینکه آب پیاز جمع شد و طلائی رنگ شد قلب ها را به آن اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم.
فلفل دلمه را نگینی خرد می کنیم و به مواد اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
گوجه فرنگی ها را خرد کرده و به همراه ادویه ها به مواد داخل قابلمه اضافه می کنیم و با مواد کمی تفت می دهیم.
پس از آن ۱ پیمانه آب داخل قابلمه می ریزیم و حرارت را ملایم می کنیم ومی گذاریم تا همه مواد کاملا بپزد.(حدود ۱۵ دقیقه)


کوکوی لوبیا سبز تبریزی

کوکوی لوبیا سبز تبریزی یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی است. 

مواد لازم 

لوبیا سبز خرد شده ۴۰۰ گرم
هویچ خرد شده ۱۰۰ گرم (۲ عدد متوسط)
سیب زمینی خرد شده ۱ عدد متوسط
تخم مرغ – ۲ – ۳ عدد
مغز گردو نصف استکان (خرد شده)
زعفران دم کرده ۱ قاشق غذا خوری
پیاز داغ ۱ قاشق غذا خوری
شیر ۱ قاشق غذا خوری
بیکینگ پودر ½ قاشق چای خوری
زرد چوبه، نمک، فلفل به مقدار لازم


طرز تهیه

لوبیا سبز را بعد از پاک کردن و شستن، کاملاً خشک کنید و به اندازه های یک سانتی متری خرد کنید. هویچ و سیب زمینی را پوست بگیرید و نصف اندازه لوبیا خرد کنید. لوبیا را با یک لیوان آب و یک قاشق چای خوری مخلوط نمک و زرد چوبه بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه بپزد. بعد از این مدت هویچ خرد شده را اضافه کنید و ۱۰ دقیقه دیگر مواد را بپزید. (دقت کنید که حرارت زیر مواد به حدی نباشد که آب آن کشیده شود و مجبور به اضافه کردن آب شوید) بعد از ۱۰ دقیقه، سیب زمینی نگینی خرد شده را نیز اضافه کنید و بعد از ۵ دقیقه حرارت زیر مواد را خاموش کنید و صبر کنید مواد کمی سرد شوند. در یک کاسه متناسب با اندازه مواد، ۲ عدد تخم مرغ را بکشنید، با چنگال تخم مرغ ها را هم بزنید تا مخلوط شوند، بعد بکینگ پودر، پیاز داغ، ادویه مورد نظر، شیر، مغز گردو و زعفران را اضافه کنید و مواد را کاملاً با هم مخلوط کنید. سبزیجات پخته را به مخلوط تخم مرغ اضافه کنید و با قاشق هم بزنید.

توجه کنید هم زدن به اندازه و شدتی نباشد که مواد را له کند. در حدی که مواد کاملاً با هم مخلوط شوند کافی است. بعد از مخلوط شدن مواد اگر احساس کردید مایه کوکو غلظت لازم را ندارد یک عدد تخم مرغ باقیمانده را نیز به مواد اضافه کنید. بعد از مخلوط شدن مواد، مایه کوکو را به مدت ۱۰–۱۵ دقیقه داخل یخچال قرار دهید تا کاملاً مزه دار و کمی سفت شود در یک تابه نچسب، به اندازه ای روغن بریزید که تمام سطح تابه را به ارتفاع ۲ میلیمتر بپوشاند. حرارت را کمی بالا ببرید تا روغن داغ شود،

مایه کوکو را داخل تابه بریزید، روی آن را کاملاً صاف کنید و صبر کنید تا کوکو کمی ببندد و بعد درب تابه را ببندید و با حرارت ملایم ۳۰ دقیقه زمان دهید تا کوکو کاملاً مغز پخت شود و یک روی آن طلایی شود. بعد کوکو را برگردانید تا روی دیگر آن هم طلایی شود؛ و بعد کوکو را به شکل مورد نظر برش بزنید و سرو کنید.

نکته

کوکوی لوبیا سبز یکی از مجلسی ترین غذاهای خودمانی !!! شهر تبریز است. البته در سایر شهرها و استان های کشور نیز سبک های مختلفی از این کوکو تهیه می شود ولی این روش معمول ترین روش تهیه کوکوی لوبیا سبز است. معمولاً در اکثر مهمانی های خانوادگی در شهر تبریز به عنوان پیش غذا، کنار سوپ که جزو لاینفک سفره تبریزی است، این کوکو نیز سرو می شود.

ولی در حالت عادی این غذا به عنوان وعده شام بسیار مناسب است. نوع دیگری از کوکوی لوبیا سبز نیز طبخ می شود که با استفاده از گوشت چرخ کرده، کوکو به صورت دو رو و دو رنگ تهیه می شود.

معمولاً ارتفاع این کوکو (بسته به حجم مواد و سایز تابه) طوری تنظیم می شود که حدود ۳–۴ سانتیمتر باشد. می توانید داخل مایه کوکو از مقداری قارچ تفت داده شده نیز استفاده کنید.

به دو روش می توانید از سیب زمینی داخل این کوکو استفاده کنید. یکی همین روشی که در بالا اشاره شد و روش دیگر به این صورت است که سیب زمینی های خرد شده را داخل روغن همراه کمی زرد چوبه سرخ کنید و وقتی مایه کوکو را داخل تابه ریختید، کمی که سفت شد قبل از اینکه درب تابه را ببندید، سیب زمینی های سرخ شده را روی مایه کوکو بریزید و با کف کفگیر به آرامی فشار دهید تا سیب زمینی ها داخل مایه قرار بگیریند؛ و بعد ادامه مراحل را طبق همان روش اول طی کنید. کوکوی پخته شده با این روش در نهایت ظاهر زیبا تری خواهد داشت ولی تغییر چندانی در طعم کوکو ایجاد نخواهد شد.


سوتی پلو اردبیل ( پلو شیرپز )

.
مواد لازم 

شیر ۴ پیمانه
برنج خیس کرده ۴ پیمانه
روغن حیوانی یا کره به میزان لازم
گلاب و عرق هل دو قاشق


طرز تهیه 

شیر رو داخل قابلمه بریزین تا داغ بشه و هنگام جوشیدن برنج رو داخلش بریزین و بذارین بجوشه . وقتی جوشید روغن و یا کره رو اضافه کنین . وقتی برنج دیگه خشک شد و آب یا سیری داخلش نبود ، دم کنین . اگه هنوز برنج نپخته بود میتوین کمی دیگه بهش شیر و در این هنگام عرق هل رو اضافه کنین . پس از دم کردن برنج مراقب باشین که بیش از بیست دقیقه نمونه . این کته زود ته دیگ میبنده و ته دیگ خوشرنگی هم میشه . پس از کشیدن در دیس ، با خلال پسته تزیین وسرو کنین .

نکات

این پلو برای چهارشنبه سوری همراه با خرما و روغن حیوانی و کشمش سرو میشود .
در صورت مصرف هل و گلاب .. خورش مصرفی میتونه مثل فسنجان یا خورش هویج و خلال بادام و خلال پسته و بطور کل خورش هایی باشه که بیشتر به صورت شیرین مصرف میشه .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن