غذاهای محلی و سنتی

طرز تهیه چند نوع غذا با کلم

دستور پخت انواع غذا با کلم بسیار خوشمزه و متنوع مقوی مناسب فصل زمستان

آش کلم

مواد لازم:

نخود نصف پیمانه

لوبیا چیتی نصف پیمانه

بلغور نصف پیمانه

برنج نصف پیمانه

کلم برگ یک عدد کوچک

هویج ۲ عدد متوسط

سبزی آش شامل تره ، جعفری، گشنیز ، اسفناج ۲ پیمانه خرد شده

پیاز دو عدد بزرگ

زردچوبه ، نمک فلفل به میزان لازم

کشک و پیاز داغ به میزان لازم


طرز تهیه:

نخود و لوبیا چیتی و بلغور را از شب قبل بذارین خیس بخوره و چند بار هم در طول خیس خوردن آبش را عوض کنید.
اگه لوبیا چیتی ندارین از لوبیا قرمز هم میشه به جاش استفاده کنید.

نخود را زودتر از بقیه  بذارین بپزه، کمی که نیم پز شد لوبیا را هم بهش اضافه کنید ، و وقتی لوبیا هم نیم پز شد بلغور را اضافه کنید. بلغور خیس خورده زود میپزه ، اما در قابلمه را نصفه بذارین چون سر میره و گازتون کثیف میشه.

بلغور هم که پخت ، برنج را بهش اضافه کنید ، برنج که باز شد ، کلم برگ خرد شده ( من با رنده های وی شکل خرد کردم )
و هویج نگینی شده را بهش اضافه کنید، این مواد که کمی پختن سبزی آش را هم اضافه کنید و بذارین آشتون جا بیفته.
پیازها را خلالی کنید و سرخ کنید بهش زردچوبه بزنید و نصفش را به آش اضافه کنید . من به آشها زیاد زردچوبه میزنم مثلا یک قاشق غذاخوری سر خالی ، به نظرم اینجوری خیلی خوشمزه تر و خوش رنگ تر میشه. نمک و فلفل آشتون را اندازه کنید و دیگه آش شما آماده است.
توی کاسه مورد نظر بریزید و روش را با پیاز داغ و نعنا داغ و کشک تزئین کنید. این آش با کشک خیلی خوشمزه تر میشه.


کلم پلو با گوشت قلقلی

مواد لازم:

نصف یک کلم برگ کوچک خرد شده

برنج ۲ پیمانه

گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم

پیاز متوسط دو عدد

سرکه ۳- ۴ قاشق غذاخوری

رب ۲ قاشق غذاخوری

زیره سیاه ۱ قاشق چایخوری، دارچین به میزان لازم

زردچوبه و زعفران آب کرده به میزان دلخواه

نمک و فلفل به میزان لازم

آرد نخود چی یک قاشق غذاخوری


طرز تهیه:

کلم را خرد کنید و تو ماهیتابه کمی روغن بریزید و کلم خرد شده را تفت بدین، کلم را وقتی تفت میدین حجمش کم میشه، یک
قاشق رب و کمی زردچوبه در این مرحله بهش اضافه کنید به علاوه سرکه.

بعد گوشت چرخ شده را با آرد نخودچی و نمک و فلفل و یک عدد پیاز رنده شده و زردچوبه مخلوط کنید و خوب ورز بدین و باهاش قلقلی درست کنید. قلقلی ریز درست کردم من.
اون یکی پیاز را مکعبی خرد کنید و با مقداری روغن تفت بدین، بهش زردچوبه و یک قاشق رب اضافه کنید و تفت بدین،آب جوش به اندازه یک تا دو لیوان اضافه کنید و قلقلی ها را بریزین توش تا بپزه و آبش کشیده بشه، تو این مرحله نمک و فلفل هم یادتون باشه اضافه کنید.

کلم و گوشت را با هم مخلوط کنید.

برنج را آب کش کنید، کف قابلمه هر ته دیگی که دوست دارین بچینید، بعد به ترتیب یک لایه برنج، یک لایه مواد گوشتی و کلم، کمی زعفران آب کرده و اگه دوست داشتین کمی پودر دارچین و زیره بریزین.
آخر سر دور تا دور برنجتون نصف لیوان آب بریزین و بذارین پلو با حرارت ملایم به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه دم بکشه.


کلم پلو

مواد لازم:

نصف یک کلم برگ کوچک خرد شده

برنج ۲ پیمانه

پیاز متوسط یک عدد

گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم

سرکه ۳- ۴ قاشق غذاخوری

رب ۲ قاشق غذاخوری

زیره سیاه ۱ قاشق چایخوری

زردچوبه و زعفران آب کرده به میزان دلخواه

نمک و فلفل به میزان لازم


طرز تهیه:

پیاز را خرد کرده و در روغن چرخ بدهید تا طلایی شود زردچوبه را اضافه کنید

سپس گوشت را اضافه کنید و تفت دهید. ادویه ها که شامل نمک ، فلفل ، زیره هست را تو این مرحله اضافه کنید یک قاشق چایخوری تو این مواد زیره ریخته طعم کلم پلو با زیره به نظرم محشر میشه،  دارچین هم برای عطر غذا

این مواد را از تو ماهیتابه بردارین و کلم برگهای رشته ای خرد شده را اضافه کنید .

این کلمها یک تفت بخورن آب میشن یا به عبارت بهتر حجمشون کم میشه

تو این مرحله تفت خوردن بهش اون ۳ ۴ تا قاشق سرکه را اضافه کنید. ( سرکه را برای این میریزیم که بوی کلم گرفته بشه)

بعد رب را بهش اضافه کنید و تفت بدین، گوشت را هم اضافه کنید و بهش ۲ ۳ لیوان آب اضافه کنید و بذارین مواد نیم ساعتی با هم بپزن و آبشون کشیده بشه. تو این مرحله زعفران آب کرده را هم اضافه کنید.

برنج را آب کش کنید و ته قابلمه را ته دیگی که دوست دارید بچینید و روش یک لایه برنج آب کش شده و یک لایه مایه کلم و گوشت بریزید و تا آخر ادامه دهید.

در انتها اطراف برنج نصف لیوان آب بدهید و بذارید برنجتان برای مدت تقریبا ۴۰ دقیقه دم بکشد.


سوپ کلم

یکی از معروف‌ترین سوپ‌های زمستانی، سوپ برش است که اگرچه در اصل به آذربایجان شوروی سابق تعلق دارد ولی در منطقه آذربایجان ایران نیز طبخ شده و بسیار پرطرفدار است.

در این مناطق، مصرف این سوپ به همراه نان جو رواج داشته و یک وعده غذایی کامل به حساب می‌آید.

مواد لازم:

ـ استخوان قلم گوساله، یک کیلوگرم

ـ کلم برگ، یک کیلوگرم (خلالی خرد شود)

ـ چغندر قرمز، نیم کیلوگرم

ـ هویج، نیم کیلوگرم

ـ کرفس، نیم کیلوگرم

ـ فلفل دلمه‌ای، ۲۵۰ گرم

ـ پیاز بزرگ، ۲ عدد

ـ سیب‌زمینی، یک کیلوگرم

ـ گوجه‌فرنگی، نیم کیلوگرم

– رب گوجه‌فرنگی، ۴ قاشق سوپ‌خوری

ـ روغن مایع مخصوص سرخ‌کردن به مقدار لازم

ـ برگ بو، ۴ عدد

ـ دانه فلفل سیاه، ۱۰ عدد

ـ پودر فلفل قرمز، یک قاشق چای‌خوری

ـ جعفری خرد شده، ۲ قاشق سوپ‌خوری

ـ نمک، به میزان لازم


طرز تهیه:

ابتدا استخوان‌های قلم گوساله را به قطعات کوچک‌تر خرد کرده و در قابلمه بزرگی حاوی مقداری آب بریزید و کمی نمک، برگ بو و دانه‌های فلفل سیاه را به آن اضافه کنید و بگذارید بپزد. [آشنایی با نحوه فریزر کردن گوشت]

در فاصله پخت قلم‌ها، چغندر و هویج را پوست کنده و پس از خردکردن، داخل ظرفی بریزید. سپس پیازها و ۲ عدد از سیب‌زمینی‌ها را نیز پوست کنده و در کاسه‌ای رنده کنید. دو عدد از فلفل‌های دلمه‌ای را نیز رنده کرده و به مخلوط پیاز و سیب‌زمینی اضافه کنید.

بعد از اینکه قلم‌ها پخته شدند، زیر شعله اجاق گاز را خاموش کنید و قابلمه را کنار بگذارید تا سرد شود. با سرد شدن قلم پخته و آب آن، لایه‌‌ای سفیدرنگ از چربی روی مواد ایجاد می‌شود. این لایه چربی را با قاشق بردارید و به ظرف دیگری منتقل کنید؛ در ضمن استخوان‌های قلم را نیز بیرون آورید.

در یک تابه مقداری روغن بریزید و هویج و چغندر خردشده را در آن تفت دهید. پس از اینکه مواد تفت داده و کمی پخته شد، به آن قلم اضافه کنید. حالا کمی صبر کنید تا سبزیجات در آب قلم بپزند.

وقتی مرحله پخت هویج و چغندر به نیمه رسید، سبزیجات رنده‌شده را به این مخلوط بیفزایید تا پخته شده و سوپ غلیظ شود.

در این فاصله زمانی، باقیمانده فلفل دلمه‌ای و سیب زمینی‌ها را همراه کرفس به صورت درشت خرد کرده و پس از آنکه سوپ کمی غلیظ شد، به آن اضافه کنید و حرارت دادن را ادامه دهید تا مواد افزوده بپزند.

حالا نوبت کلم است. در این مرحله، کلم خردشده را به غذا اضافه کنید و مدتی حرارت دهید تا نیم‌پز شود. سپس نیمی از گوجه‌فرنگی‌ها را در مخلوط رنده کرده و نیمی دیگر را به صورت خرد کرده اضافه کنید.‌

پس از آن، رب گوجه‌فرنگی را در چند قاشق آب سوپ حل کرده و به آن بیفزایید.

در مراحل پایانی، فلفل قرمز را اضافه کرده و درجه حرارت اجاق گاز را کم کنید و بگذارید سوپ حسابی جا بیفتد. برای این منظور، یک ساعت زمان لازم است. سپس سوپ را در ظرف موردنظر بریزید و روی آن را با جعفری خرد شده تزئین کنید.

نکته: اگر می‌خواهید غذای کاملی داشته باشید ـ با توجه به تعداد نفرات ـ مقداری گوشت ماهیچه گوسفند نیز تهیه کرده و پس از خردکردن، از همان ابتدا به آب قلم اضافه کنید. به این ترتیب، گوشت به همراه سبزیجات خواهد پخت.

خواص کلم سفید و فواید مصرف آن برای سلامتی
کاهش خطر ابتلا به سرطان، تقویت سیستم ایمنی، تنظیم ضربان قلب، کلسترول و فشار خون، سلامت کبد و افزایش عملکرد ذهن از مهمترین خواص کلم سفید است.
کلم سفید متداولترین و پرمصرفترین نوع کلم است و همانند دیگر سبزیجات این خانواده علاوه بر ارزش غذایی فراوان، به دلیل وجود ویتامینهای ضروری و مورد نیاز بدن در آن، دارای فواید درمانی متعدد نیز میباشد. در حقیقت خواصی که کلم سفید برای سلامتی دارد تا حد زیادی مرتبط با محتوای بالای آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین آ، ویتامین ث، ویتامین کا و مواد مغذی حاوی سولفور در آن است. کلم سفید حاوی ترکیبات لوتئین و زآکسانتین است که برای سلامت چشم‌ها بسیار مفید می‌باشد و خوردن آن برای سلامت کبد بسیار مفید است؛ در ضمن کلم سفید خاصیت پایین آوردن میزان قند و فشار خون را نیز دارد و برای بیماران دیابتی و قلبی عروقی یکی از بهترین خوراکی ها محسوب میشود. برای آشنایی بیشتر با خواص کلم سفید با ستاره همراه باشید.

خواص کلم سفید (طبیعت و خواص درمانی)
طبع کلم سفید گرم است. تعدادی از مهمترین خواص درمانی کلم سفید برای سلامتی عبارت است از:

مصرف کلم سفید خاصیت آرامبخش دارد و به تسکین سردردهای مزمن کمک میکند. همچنین برای تسکین سردرد علاوه بر خوردن آن میتوانید، آب کلم را بگیرید، دستمالی را با آن خیس کرده و بر پیشانی ببندید. به دلیل وجود پتاسیم موجود در برگ کلم سفید عروق خونی باز و باعث بهبود گردش خون و در نتیجه تسکین سردرد میشود.
مصرف کلم سفید برای زنان بسیار مفید است و خطر ابتلا به سرطان سینه را به نحو چشمگیری کاهش میدهد.
از دیگر خواص کلم سفید کمک به پیشگیری و درمان کم خونی است. به این منظور هر روز یک لیوان آب کلم بنوشید و این کار را تا سه هفته ادامه دهید.
کلم سفید حاوی ماده ای به نام لوکوزینولات است که این ماده توانایی سم‌زدایی کبد را افزایش میدهد بنابراین مصرف کلم سفید برای سلامت کبد بسیار مفید است.
کنترل و تنظیم ضربان قلب و فشار خون یکی دیگر از خواص کلم سفید است.
سلنیوم و ویتامین ث موجود در کلم سفید به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
کلم سفید سرشار از مواد آنتی اکسیدان است و از این رو مصرف آن بدن را در برابر ابتلا به سرطان پستان، سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات محافظت می کند.
از فواید خوردن کلم در رژیم غذایی روزانه کمک به کاهش کلسترول بد خون است.
کلم سفید همانند دیگر اعضای این خانواده نظیر کلم قرمز، کلم قمری و …سرشار از ویتامینکا است که به افزایش عملکرد ذهنی و تمرکز کمک می کند و از بروز آلزایمر جلوگیری می کند.
وجود اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین کا در کلم سفید، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماری‌ها مانند آرتروز، دردهای مزمن و بیماری‌های خاص روده می‌شود، کمک موثری می‌کند.
آب کلم به دلیل سولوفور فراوان برای از بین بردن عفونت بسیار مفید است.
کلم سفید دارای کالری بسیار کمی است، از اینرو مصرف آن برای کاهش وزن و لاغری موثر است، همچنین باعث احساس سیری و کاهش پرخوری که علت اصلی چاقی است، میشود.
مصرف کلم سفید به دلیل وجود فیبر فراوان، انواع مواد معدنی ویتامینها یکی از بهترین سبزی‌ها در دوران بارداری است به شرط آنکه مادر باردار دچار مشکل تیروئید نباشد.

ارزش غذایی کلم سفید
یک لیوان کلم سفید خرد شده ۳۳ کالری دارد که ۹ درصد از نیاز روزانه کلسیم، ۲۰۶ درصد از نیاز روزانه یک فرد معمولی به ویتامین آ و ۱۳۴ درصد از نیاز روزانه ویتامین ث و حدود ۶۸۴ درصد از نیاز روزانه به ویتامین کا را فراهم می‌کند. همچنین منبع بسیار خوبی از مواد معدنی ضروری مثل مس، پتاسیم، آهن، منگنز و فسفر است. جدول ارزش غذایی این سبزی مفید و پرخاصیت به شرح زیر میباشد.

ارزش غذایی کلم سفید

مواد و محتویات مقدار در ۱۰۰ گرم
فیبر ۳.۲ گرم
فولات ۳۰ گرم
پروتئین ۱.۵۳ میلی گرم
امگا۳ ۰.۱۷ میلی گرم
پتاسیم ۱۴۵/۵۰ میلی گرم
کلسیم ۴۶/۵۰ میلی گرم
منگنز ۰/۱۸ میلی گرم
منیزیم ۱۲۰۰ میلی گرم
ویتامین ب۱ ۰/۰۹ میلی گرم
ویتامین ث ۳۰/۱۵ میلی گرم
ویتامین کا ۷۳/۵ میلی گرم
ویتامین آ ۱۹۸ واحد
ویتامین ب ۰/۰۸ میلی گرم

مضرات کلم سفید (موارد احتیاطی و منع مصرف)
افرادی که به بیماری های پرکاری و کم کاری تیرئید، گواتر، بواسیر و خارش های مزمن مبتلا هستند بهتر است از زیاده روی در مصرف انواع کلم اجتناب کنند.
زیاده روی در مصرف کلم سفید باعث ایجاد برخی ناراحتی‌های معده و نفخ شکم میشود.
مصرف کلم سفید به دلیل میزان بالای ویتامین کا موجود در آن و نقش این ویتامین در انعقاد خون، برای افرادی که داروهای رقیق کننده خون مانند وافارین مصرف میکنند، بایستی با احتیاط همراه باشد.
مصرف انواع کلم در دوران بارداری برای زنان بارداری که دچار مشکل تیروئید هستند به دلیل اینکه عملکرد غده تیروئید را در دوران بارداری دچار اختلال و مادر را دچار کم کاری تیروئید میکند، بایستی با احتیاط همراه باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید